Галицька випічка легка у приготуванні, досить демократична у ціні, але ситна і смачна. Яворівський пиріг господині готують кілька разів на місяць. А експерти та місцева влада навіть ініціювали внесення свого пирога до культурної спадщини ЮНЕСКО.
Спочатку робимо тісто: дріжджі ("мокрі") посипати ложкою цукру, дати розійтися. Якщо дріжджі сухі, то слід всипати в муку, перемішати. З муки, молока (води), дріжджів, дрібки солі, цукру та одного жовтка замісити некруте тісто, додати олію або розтоплене масло, вимісити, щоб увібрало жир.
Тісто має добре відставати від рук, але не потрібно робити його дуже тугим. Покласти в миску, накрити рушничком, поставити в тепле місце, щоб підросло.
У цей час готуємо начинку – це гречка з картоплею, присмачена шкварками з цибулею. Відварюємо крупу і картоплю. Бульбу після приготування необхідно вим'яти в пюре. Охолоджену начинку змішуємо і додаємо шкварки з цибулькою, сіль і перець.
Із половини тіста розкачати круглий, але не дуже тонкий корж, на середину якого покласти половину начинки. Краї тіста підібрати "мішечком", заліпити й перевернути у змащену форму заліпленими краями вниз. Верх пирога поколоти виделкою, змастити жовтком, посипати грубою сіллю, кмином. Аналогічно зробити з другою половиною тіста і начинки.
Запікати за 200-210° до години. Тісто має вирости, спектися і гарно підрум'янитися. Пиріг подають із борщем, холодцем чи просто зі сметаною. Їсти його можна і гарячим, і холодним.
Куштувати такий пиріг дієтологиня радить із обережністю і доповнювати порцією салату. Адже страва містить чимало вуглеводів і крохмалю. Однією порцією пирога, за її словами, перекривається увесь раціон на день.