За даними Китайського центру з контролю і профілактики захворювань, загальний коефіцієнт летальності через коронавірус COVID-19 станом на лютий 2020 року був підвищеним серед пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями (10,5%),
цукровим діабетом (7,3%), хронічними респіраторними захворюваннями (6,3 %), гіпертонією (6%) і раком (5,6%).
Британська лікарка, фахівчиня із загальної практики та діабету
Гаджіра Дамбха-Міллер говорить, що кров пацієнта стає як «патока» в результаті високого рівня цукру. Тому, коли пацієнт з цукровим діабетом заражений коронавірусом, його організму може знадобитися більше часу, ніж здоровій людині, щоб належним чином відреагувати на вірус і боротися з ним, а сама боротьба може стати менш ефективною
.
«Коли тіло починає боротися, це не спрацьовує так, як потрібно. Імунні клітини пошкоджені, тому що вони роками наситились цукром і не працюють на повну силу», – додає лікарка.
Окрім звичних порад – залишатися вдома, часто мити і дезінфікувати руки, не торкатися обличчя – хворим із цукровим діабетом необхідно дотримуватися особливих рекомендацій.
«В умовах пандемії пацієнт із ЦД повинен обов'язково дотримуватися карантину і мати запас ліків: або пероральних цукрознижувальних препаратів, або інсуліну. Ще однією умовою є ретельніший контроль цукрів і постійний контакт зі своїм сімейним лікарем або лікарем-ендокринологом, особливо за умов декомпенсації цукрового діабету (тобто підвищення цукрів у понад 7,2 натще і більше 10 мілімолів на літр після їжі), тому що за умов декомпенсованого цукрового діабету пацієнти наражаються на небезпеку і мають високий рівень ускладнень від COVID-19», – зазначила лікарка-ендокринолог
Любов Соколова, керівниця Відділу діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка Національної академії медичних наук України.