Щодня пацієнти з цукровим діабетом зустрічаються з певними викликами, до яких додався ще один – вберегти себе від інфікування коронавірусом. Адже раніше ми вже детально зупинялися на тому,
чим небезпечний COVID-19 саме для пацієнтів із цукровим діабетом, та ділилися правилами, як його уникнути.
Крім цього, хворі на цукровий діабет мають кожен день проживати за чітким розпланованим алгоритмом: коли приймати їжу та ліки, займатися фізичними вправами і, головне, – стежити за рівнем цукру в крові. Саме правильні кроки пацієнта та тісний контакт з лікарем-ендокринологом дозволять йому досягти бажаної цілі лікування – рівня цукру в крові не вище 7% глікованого гемоглобіну та компенсованого стану цукрового діабету.
Попри велику кількість різноманітної інформації про цукровий діабет в інтернеті та соцмережах досі існує багато міфів та викликів перед пацієнтами з цим хронічним захворюванням.
Один із найпоширеніших страхів, з яким хоча би раз в житті мав справу кожний, хто перебуває на інсулінотерапії, – це страх різкого зниження цукру у крові, яке називається гіпоглікемією. За такого стану весь організм і, насамперед, клітини мозку відчувають енергетичне голодування внаслідок недостатньої кількості глюкози.
«
Насамперед гіпоглікемія – це гостре ускладнення, яке може викликати розрив судин. Ці розриви можуть бути як у дрібних капілярах, так і у великих. Дуже часто наслідком гіпоглікемії є інфаркти, інсульти. Я вже не говорю про раптову смерть», – пояснила в ефірі «Сніданку з 1+1» лікарка-ендокринолог, заслужена лікарка України
Марина Балюк. До причин, які спричиняють гіпоглікемію у пацієнтів, які перебувають на інсулінотерапії, належать пропуск приймання їжі, вживання недостатньої кількості вуглеводів, надмірне фізичне навантаження, незаплановане фізичне навантаження, вживання алкоголю або заборонених (наркотичних) препаратів.