Україна, Путін і убивство Нємцова

Україна, Путін і убивство Нємцова

Фото: gazeta.ua

Світова спільнота побурчить, а потім замовкне. Путін зарахує собі ще одну успішну спробу обдурити світ.

Найбільш очевидний головний підозрюваний в недавньому вбивстві Бориса Нємцова оголосив всьому світу, що він особисто очолює розслідування. Володимир Путін твердить, що це: політичне вбивство з можливим слідом ЦРУ; українська співучасть, щоб викликати розкол у Росії; ісламський джихад, щоб відплатити Нємцову за підтримку Charlie Hebdo. Крім того, слідство висунуло версію особистого мотиву за участі молодої української моделі як коханки Нємцова.

Немає сумніву: багато хто, вільно чи невільно, купиться, щонайменше, на одну з теорій. У будь-якому випадку, ані вбивство, ані вигадки не призведуть до серйозних наслідків. Багато хто звинуватить Путіна безпосередньо, дехто – буде ганьбити, треті – просто зітхнуть з покірністю. Але врешті-решт "розслідування" завершиться висновком, котрий більшості буде дуже важко прийняти, світова спільнота побурчить, а потім замовкне. Путін побачить, що знову переміг, і осміліє більше. Він зарахує собі ще одну успішну спробу обдурити світ.

Хто ж сприймає цю пропаганду? Ви будете здивовані. Здавалося би, шановний професор з Великобританії, який нещодавно брав участь у спостереженні за виборами, акредитований моєю організацією, Українським конгресовим комітетом Америки під час парламентських виборів у жовтні 2014 року, недавно висловив у письмовій формі свою позицію щодо вирішення українсько-російської кризи в статті, опублікованій у Великобританії і широко розповсюдженій в інтернеті.

У ній він написав: "Напередодні повстання Євромайдану, США та їх найближчі союзники систематично підривали легітимність слабкого, але демократично обраного європейського уряду, який з розумінням ставився до інтересів Росії. Потім вони експериментували, щоб подивитися, чи може він розпалити потенційно небезпечне народне повстання з метою повалення влади та ослаблення Росії".

Шановний професор зробив висновок про "розумний переговорний вихід", який передбачає плебісцит, що має вирішити, чи слід Донбасу залишатися з Україною, про поправку до Конституції України, щоб дати регіону особливий статус, якщо він проголосує зе те, щоб залишитися, та укладення міжнародного договору між Росією і Заходом у ролі сторін (автор не згадує Україну як учасника угоди) щодо майбутніх відносин України з НАТО, ЄС та Євразійським союзом.

Росія була ініціатором кризи, продовжує лідирувати в ролі основного винуватця за незліченні злочини і досі діє в ООН так, ніби вона – миротворець

Незалежно від того, які мотиви керують автором, чи професор корисний ідіот, чи платний агент або щось інше – на жаль, ця позиція не поодинока. Чому? Подібно до Радянського Союзу, Росія докладає величезні зусилля і фінанси для пропаганди. Технологія допомогла її поширювати, але в той же час підірвала довіру до візуальних картинок та свідчень очевидців. Результат, можливо, не є дуже якісним продуктом, але пропагандистів та споживачів багато, а велика частина світової спільноти є апатичною.

Нещодавно, на черговій сесії Ради безпеки ООН, присвяченій теперішній українсько-російській кризі, на цей раз з ініціативи Росії, була одноголосно ухвалена резолюція на підтримку Мінська-2. Постійний представник США в ООН Саманта Пауер, не маючи іншого вибору, окрім як підтримати резолюцію, у наступних дебатах, проте, вказала на іронію "світу догори ногами": Росія була ініціатором кризи, продовжує лідирувати в ролі основного винуватця, відповідального за незліченні злочини (в тому числі, вбивство 298 невинних людей малайзійського "Боїнга"), і досі Росія нахабно діє в ООН так, ніби вона – миротворець. Пані Пауер говорила сильно і переконливо, однак її промова не зробила нічого, щоб змінити становище Росії чи відповідь Заходу.

Дійсно, ми живемо в перевернутому світі. За іронією долі, пані Пауер є моделлю для своїх слів. Вона здебільшого влучає в ціль у своєму аналізі і висновках, але її бос – президент, мабуть, є найбільш значущим чинником в теперішньому нещасному стані світу. Сенатор Маккейн ставиться до цього як до безпорадної зовнішньої політики. Сенатор навіть пішов далі і сказав, що йому соромно перед народом України за американську зовнішню політику. Український народ заслужив це вибачення, тому що він є жертвою не тільки російської агресії, але також безвідповідальності президента Обами.

На початку минулого тижня держсекретар Керрі заявив, що президент Обама незабаром ухвалить рішення щодо поставки оборонної зброї українцям. Годинник продовжує цокати. Президент Обама продовжує ухвалювати рішення. Чому Путін продовжує свою злочинну діяльність, а потім фабрикує пропаганду, яка є не більш, ніж прозорою обгорткою?! Тому що він може!

Оригінал публікації - на Раідо Свобода

Повʼязані теми:

Наступна публікація