Піст під час війни

Піст під час війни

Сучасна людина окрім традиційних, потребує і сучасних форм посту.

28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Про те, чого не їсти, розкажуть всі телеканали, газети і сайти. При цьому додадуть, що їжа в піст не головне. Скажуть і про головне, але непереконливо і нецікаво.

Але краще поговоримо не про їжу і не про підготовку до Різдва Христового, а про піст взагалі і про сучасні форми посту.

Бюджетний піст. По-перше, піст – це свідоме самообмеження. Саме такого, постового, підходу потребує економіка країни під час кризи та війни. Можливо, невипадково, що новообраний прем'єр починає працювати в перший день посту, в посту починається робота над формуванням уряду і протягом посту має бути прийнятий бюджет країни на 2015 рік.

Сподіваємося, що він буде "пісним" щодо чиновників і корупційних схем, але поблажливим для тих, хто дійсно потребує допомоги і опіки від держави.

Піст має правила – чого не їсти, в чому обмежитися, а чим, навпаки, завзято займатися. Так і держава має визначити головні обмеження на період економічного посту, насамперед, для себе, і закликати свідомих громадян долучитися до цієї корисної і спасительної для країни програми.

Помічники святого Миколая. Щодо Різдвяного посту взагалі, то окрім просвітницької мети, він має і благодійне забарвлення, бо саме на цей піст припадає головне благодійне свято року – День святого Миколая. Давайте всі, і дорослі, і діти, станемо помічниками святого Миколая і подаруємо нашу любов, турботу і допомогу дітям, які втратили батьків, батькам, які втратили дітей, вдовам і сиротам, пораненим і скаліченим, вимушеним переселенцям та безхатченкам, людям з особливими потребами і просто тим, хто поруч з нами.

Але сучасна людина окрім традиційних, потребує і сучасних форм посту.

Інформаційний піст. Інформаційний простір переповнений скоромним (непісним, неякісним, некорисним) інформаційним продуктом. Тому сучасна людина має навчитися постувати інформаційно. Може, хоча б під час посту не варто цілодобово зависати в соціальних мережах або перед екраном телевізора?

Можливо, новини треба дивитися чи слухати не щогодини чи онлайн, а всього один-два рази на добу? Можливо, саме під час посту варто замислитися над впорядкуванням власних інформаційних потоків?

Особисто я на час посту припиняю слухати музичні радіостанції і слухаю аудіокниги та церковні піснеспіви, а починаючи зі Святвечора і до Водохрещі в моїй машині лунає виключно різдвяна музика усіх народів і стилів, починаючи від київського камерного хору "Кредо" і до Елвіса Преслі, Френка Сінатри, Стінга, Smokie, Jethro Tull та Blackmore Night.

Споживацький піст. Ми живемо в суспільстві споживання, змінюємо ґаджети та речі не тоді, коли вони не працюють чи зносилися, а тоді, коли виходить нова модель чи нова колекція. Тисячі людей щодня безцільно блукають лабіринтами супермаркетів або інтернет-магазинів, купуючи зайве і непотрібне. То, можливо, варто хоча б на час посту обмежити шопінг та замислитися над власним способом споживання.

Воєнний піст. Блаженніший Митрополит Володимир любив повторювати: "Головне в піст не їсти один одного". Але тепер варто ще додавати: і не вбивати один одного.

У Різдвяний піст, під час якого в храмах постійно лунатиме ангельській піснеспів, що був почутий пастухами в момент народження Спасителя: "Слава в вишніх Богу і на землі МИР…", найкращим подарунком Богонемовляті Христу і усім нам до Різдва було б припинення бойових дій на Сході і продуктивні переговори, які б принесли справжній мир на Донбас. А щоб наблизити цей момент, давайте спробуємо вгамувати власну злобу, ненависть, роздратованість та станемо тими миротворцями, які "синами Божими назвуться".

І не забудьте під час посту повторити традиційні або вивчити нові різдвяні колядки. Бо Різдвяний піст, насамперед, це час підготовки до святкування Дня Народження (Різдва) Ісуса Христа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація