Навіщо приїхала Нуланд

Навіщо приїхала Нуланд

Порошенка ставлять на шпагат між інтересами власного народу, з якими не можна не рахуватися, і домовленостями супердержав.

Вікторія Нуланд прибула з візитом до Києва на два дні. На два, Карл. З офіційним візитом. Має зустрітися з Гройсманом. Думаю, єдине, про що вона з ним може говорити, так це про конкретний графік проходження через Верховну Раду нового проекту Конституції.

До того ж Гройсман - голова Конституційної комісії, яка нібито має напрацювати проект Основного закону. Хоча, думаю, уже багато хто зрозумів, що наша Конституція пишеться в іншому місці, а Конституційна комісія слугуватиме ширмою цьому процесу. Можливо саме тому в її складі практично відсутні представники громадянського суспільства. Можливо саме тому у порядок денний ВР вносять законопроект про втрату чинності поганого, недемократичного, далекого від ідеалу, але діючого закону "Про всеукраїнський референдум".

Про що Нуланд говорила з Яценюком і може говорити з Порошенком? Про розблокування економіки окупованих територій, про відновлення банківської системи і соціальних виплат. Адже, як сказав Столтенберг, Мінські угоди - це не лише дотримання перемир'я. В обмін за це нам дадуть грошей на відбудову Донбасу. Дадуть як американці, так і росіяни. В свою чергу Москва, за такі поступки по Україні, піде на компроміси на Близькому Сході. І в цьому також немає нічого дивного - сильні завжди знайдуть між собою спільну мову, як задушити слабкого. Особливо, коли на кону стоїть стабільність в одному з головних нафтогазових регіонів.

Я не знаю, що про це все думають на Банковій. Але те, що Меркель і Порошенко в середу не вийшли на спільний брифінг після переговорів, говорить про те, що по-перше, говорити немає про що. А по-друге - те, що Порошенко далеко не дурень і добре розуміє, що його ставлять на шпагат між інтересами власного народу, з якими не можна не рахуватися, і домовленостями супердержав.

У зв'язку з цим внесення змін до Конституції перетворюється для Петра Порошенка на те, чим у свій час для Януковича були Харківські угоди. Думаю, фактичну федералізацію суспільству спробують подати як глибоку децентралізацію - з таким обсягом прав місцевого самоврядування, що могла б позаздрити навіть Польща. Але політичні опоненти президента докладуть максимум зусиль, щоб акценти були розставлені так, як потрібно для втрати довіри Петром Порошенком. Тому наступний місяць буде вирішальним для багатьох.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook и стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація