Українцям стане простіше шукати роботу

Українцям стане простіше шукати роботу

Нечесні працедавці будуть платити штраф. / Фото: Сегодня

Мінсоцполітики створить єдиний список вакансій.

В Україні з'явиться єдиний реєстр вакансій, куди всі роботодавці будуть вносити нові вакансії. В іншому випадку на них чекає штраф, пишуть "Вести". На думку експертів, реєстр спростить пошук роботи, однак водночас фахівці не в захваті від штрафів.

"Річ у тім, що за законом роботодавці і зараз повинні подавати всі вакансії до служби зайнятості. Але оскільки системи штрафів немає, фактично цей обов'язок не виконується", - повідомив помічник міністра соцполітики Павло Кучер.

Суми штрафів поки не відомі, але, швидше за все, їх прив'яжуть до мінімальної зарплати.

"Можливо, сума штрафу буде неоднаковою для різних вакансій, а буде якась градація", - зазначив Кучер.

Тим часом кадровики і юристи називають штрафи "незрозумілими" і вважають, що нововведення будуть працювати слабо.

"З одного боку, людині, яка шукає роботу, буде простіше зайти на один сайт і побачити всі вакансії. З іншого боку, їх і зараз ніхто не приховує. А роботодавцям, до яких служби зайнятості почнуть пачками посилати людей, які не відповідають опису вакансії, буде складно. Тому цей штраф мені незрозумілий", - говорить експерт компанії "HeadHunter Україна" Анна Воєводіна.

"Почнемо з того, що появу вакансії взагалі складно проконтролювати, якщо це стосується невеликих фірм. А великим доведеться розглядати пропозиції від біржі праці, що не завжди буває зручно", - додав юрист Василь Мірошниченко.

При цьому, за його словами, дві інші норми будуть працювати: "Кадровиків будуть перевіряти і штрафувати за першим зверненням людини в податкову. Тому вони вже будуть боятися займатися протизаконною діяльністю".

Нагадаємо, раніше в Україні з'явилися нові штрафи для недобросовісних роботодавців. Серед них, зокрема, штрафи за посередництво у працевлаштуванні за кордоном без відповідної ліцензії, а також за аутсорсинг та аутстаффінг всередині країни без дозволу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація