П'єсу Ібсена заборонили в Ірані за гедонізм

П'єсу Ібсена заборонили в Ірані за гедонізм

Аббас Джафарі Долатабаді. Фото RFE/RL

В Ірані п'єсу Генріка Ібсена "Гедда Габлер" визнали вульгарною і гедоністичною, а тому заборонили показувати у театрі.

Влада Ірану заборонила грати п'єсу Генріка Ібсена "Гедда Габлер", визнавши її надто вульгарною і гедоністичною. Класична п'єса світового репертуару, поставлена в одному з театрів Тегерана, викликала невдоволення головного прокурора столиці Аббаса Джафарі Долатабаді.

Головні герої п'єси норвезького драматурга - молода жінка Гедда Габлер, її чоловік, вчений, і ще один чоловік, письменник. Головна героїня цієї п'єси вважається однією з найскладніших і найцікавіших в театрі, нерідко її порівнюють з Гамлетом Шекспіра.

Долатабаді заявив, що п'єса була проблемною "як з концептуальної точки зору, так і в тому, що стосується того, як вона була поставлена". За його словами, культурне життя Тегерана потребує "оздоровлення". Для цього при прокуратурі був створений спеціальний комітет.

Ця заборона відображає загальну суперечливу ситуацію з видами мистецтва в Ірані, де дуже строго дотримуються законів шаріату. В останні кілька місяців деякі високопоставлені іранські політики виступили не тільки проти жорстких обмежень у сфері мистецтва, але і в цілому проти політики, що проводиться Махмудом Ахмадінежадом.

Боротьба з культурним впливом Заходу ведеться в Ірані не тільки в театрі, але також у літературі і музиці. Так, навесні 2009 року в місті Шираз 100 відвідувачів рок-концерту були заарештовані за звинуваченням у сатанізмі, а нещодавно влада країни ввели заборону на публікацію книг відомого бразильського письменника Пауло Коельо.

Читайте також:

У Франції знайшли невідомий манускрипт да Вінчі

У лондонській закусочній вкрали скрипку Страдіварі

У Флориді відкрився найбільший музей Сальвадора Далі

Повʼязані теми:

Наступна публікація