Африка поборола поліомієліт

Африка поборола поліомієліт

Фото: Associated Press

Нігерія стала останньою африканською країною, яка поборола хворобу.

Африканська регіональна комісія з сертифікації оголосила Африку вільною від поліомієліту.

Про це пише ВВС.

Поліомієліт зазвичай вражає дітей до п'яти років, іноді призводячи до паралічу та навіть смерті в разі ураження дихальних м'язів.

Двадцять п'ять років тому вірус паралізував тисячі дітей в Африці. Ліки від нього немає, але вакцина від поліомієліту захищає дітей на все життя.

Нігерія стала останньою африканською країною, яка поборола хворобу. Менш ніж десять років тому на неї припадало більше половини всіх випадків захворювання в світі.

Кампанія вакцинації в Нігерії вимагала величезних зусиль, адже треба було дістатися до віддалених і небезпечних місць. Подекуди там була загроза з боку місцевих бойовиків - деякі медичні працівники були вбиті. 

Поліомієліт - це вірус, який передається від людини до людини, в основному через забруднену воду. Це може привести до паралічу через ураження нервової системи. Нині хвороба зустрічається лише в Афганістані та Пакистані.

Два з трьох штамів дикого поліовірусу ліквідовані в усьому світі. Тепер Африку оголосило вільною від останнього штаму. Наразі імунізовані понад 95% населення Африки. .

Зараз на континенті залишився лише вірус поліомієліту вакцинного походження, цього року було виявлено 177 випадків зараження. Це рідкісна форма вірусу, яка мутує з оральної вакцини проти поліомієліту і потім може поширюватися серед недостатньо імунізованих спільнот.

Повʼязані теми:

Наступна публікація