Путін дозволив передавати Ірану ракетні системи С-300

Путін дозволив передавати Ірану ракетні системи С-300

РФ тепер може передати Ірану ракетні комплекси / Фото: www.arms-expo.ru

Контракт на постачання Ірану п'яти дивізіонів С-300 вартістю близько $ 800 млн був підписаний ще в 2007 році.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, який дозволить передати Ірану російські зенітні ракетні системи С-300.

Як повідомляє прес-служба Кремля, указ знімає заборону на транзитне переміщення територією РФ (у тому числі повітряним транспортом), вивезення з території РФ в Іран, а також передачу Ірану поза межами Росії з використанням морських і повітряних суден під Державним прапором РФ зенітних ракетних систем С-300.

Контракт на постачання Ірану п'яти дивізіонів С-300 вартістю близько $ 800 млн був підписаний у 2007 році. Через три роки, влітку 2010-го, Радбез ООН прийняв резолюцію щодо Ірану, яка впроваджувала проти нього санкції, в тому числі заборону на передачу Тегерану сучасних озброєнь.

У вересні 2010 року на той час президент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про заходи щодо виконання цієї резолюції, тим самим заморозивши контракт на постачання С-300.

У відповідь Іран подав позов проти "Рособоронекспорту" до третейського суду Женеви майже на $ 4 млрд.

Росія має намір домагатися від Ірану відкликання цього позову, оскільки невиконання цього контракту було обумовлено рішеннями Ради Безпеки ООН, що обмежують постачання Тегерану ряду озброєнь.

Нагадаємо, що Іран домовився з міжнародною групою про зняття з нього санкцій в обмін на скорочення його ядерної програми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація