2011 рік став найбільш вибуховим в Україні: історія терактів

2011 рік став найбільш вибуховим в Україні: історія терактів

За 10 років СБУ відправила за ґрати 25 підривників

У більшості випадків підривники вимагали велику суму грошей. Більшість терактів досі не розкриті.

Щороку кількість терактів в Україні зростає. Особливо вибуховим виявився 2011-тий.

Як повідомляє ТСН, картина надзвичайних ситуацій схожа із сьогоднішніми вибухами у Дніпропетровську: саморобна вибухівка, урна, потерпілі.

У більшості випадків підривники залишали листа з вимогою заплатити велику суму грошей. Більшість терактів досі не розкриті.

Криваві вибухи у вінницьких маршрутках

У 2002-2003 роках у Вінниці сталося три вибухи у маршрутках. Вони забрали життя двох жінок, понад двадцять людей зазнали опіків. В усіх трьох випадках правоохоронці знайшли залишки вибухового пристрою. Ні замовників, ані виконавців терактів не знайшли.

Чоловіків, яких затримали за фотороботом, відпустили через недостатню кількість доказів. Висували версії, що причина вибухів  "розбори" між маршрутниками.

Минулий рік став найактивнішим серед підривників

Перші вибухи 2011-го пролунали в Макіївці Донецької області 20 січня. Один - біля торговельного центру, інший - біля входу до  держпідприємства "Макіїввугілля". Ніхто не постраждав. На місці події знайшли записку, у якій підривники вимагали 4 мільйони євро, погрожуючи продовжити тероризувати місто, якщо їхніх вимог не виконають.

Двох осіб затримали за підозрою у скоєнні злочину. Одного з них засудили до 15-ти років з конфіскацією майна, його напарника до 8-ми років в'язниці.

Ще один теракт стався 21 жовтня в Запоріжжі. В камері схову одного із супермаркетів вибухнув саморобний пристрій. На щастя, минулося без жертв.

Сценарій запорізьких терактів схожий на макіївський: на місці розриву охоронник супермаркету знайшов записку невідомого, який на зазначені рахунки в банках вимагав переказати 5 мільйонів євро. У разі невиконання вимог погрожував подовжити серію вибухів. Міліція порушила кримінальну справу за статтею  "Хуліганство", згодом перекваліфікувала на "Терористичний акт".

Читайте Постраждалий про теракт у Дніпрі: навколо пил, дим і крики жінок

Незадовго до інциденту в запорізькому супермаркеті вибух прогримів у центрі Харкова. Місцеві журналісти повідомляли, що на місці було знайдено записку, у якій невідомі вимагали грошей від керівництва області, погрожуючи "норвезьким варіантом". Але на цьому вибухи не припинилися.

Аноніми взяли відповідальність за вибухи в Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську

16 листопада у Дніпропетровську розірвалася урна для сміття. В результаті загинув 27-річний фінансовий директор дніпропетровської фірми. Слідчі заявили, що жертва була випадкова.

Тим часом, в інтернеті з'явилося повідомлення від начебто авторів теракту. Аноніми повідомляли, що саме вони зорганізували вибухи в Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську. А свої вимоги передали до МВС, СБУ та прокуратури і обіцяли наступну акцію в Донецьку, якщо не виконають їхніх вимог.

Нагадаємо, з 2001 року в Україні запровадили кримінальну відповідальність за здійснення теракту. Відтоді СБУ розслідувала 22 кримінальні справи. 25 підривників відправили за ґрати, із них двох засудили до довічного ув'язнення.

Щороку кількість терактів в Україні зростає

Щороку кількість терактів в Україні зростає

Повʼязані теми:

Наступна публікація