У Карпатах дощем розмило дороги і повалило мости

У Карпатах дощем розмило дороги і повалило мости

Чиновники кажуть про збитки, з компенсацією котрих на місцях не впораються.

У Косівському районі Івано-Франківської області за добу випала місячна норма опадів. Через це більше сотні дворів пішло під воду, зруйновано десятки доріг і чотири мости, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Справжні озера замість подвір’їв утворилися після зливи, яка тривала лише годину уночі – на ранок люди ледве вийшли з хати. "Ласка Божа! Ще б у хаті була вода – кришка! І земля не дуже приймає, бо вона насичена вже цією водою", - каже мешканка села Старі Кути Марія Поп'юк. Вода стоїть у підвалах і не сходить з городів. З чого робити заготовки на зиму, селяни вже не знають – увесь їхній врожай негода знищила. "Ми посадили моркву, буряк, картоплю. Картопля вже зогнила тижні два тому від тих дощів. Вчора ми рятували кабачки, що більші, щоб худобі дати", - каже Олена Нестерук. "Ми навіть не можемо води з криниці випити, бо вода дуже брудна. Постійно стічні води йдуть у криниці", - скаржиться Лілія Франчук.

Пошкоджені мости та дороги, затоплені двори: наслідки негоди на Прикарпатті

Пошкоджені мости та дороги, затоплені двори: наслідки негоди на Прикарпатті

За добу на Косівщині випала майже місячна норма опадів. Гірські потічки пішли просто на села, вода пошкодила мости, порозмивала береги і дороги навіть державного значення. "Не могли впоратися ніякі водовідведення з такою масою води. Буквально за годину все це у нас відбулося. Цілий місяць майже щодня опади. І земля вже настільки набрала вологи, що вся вода шукає собі вихід", - пояснив керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Косівської РДА Віталій Кардащук.

Пливе й сусідня Коломийщина – у Нижньому Вербіжі розлилися місцеві річки та зробили непрохідною частину села. Налякані стихією люди укріплюють будинки та подвіря, аби вода не зайшла усередину. Чиновники тим часом рахують збитки і кажуть, що мова йтиме про мільйони гривень. Місцеві бюджети таких витрат на відновлення інфраструктури не потягнуть, тому всі сподівання на державний бюджет.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація