Самознищення

Самознищення

Роман Чайка

Вони вірять, що хаос у бідному,  малокультурному та інформаційно  озлобленому суспільстві може бути "контрольованим".

Коли в телевізорі депутат-регіонал Богословська впала в істерику і  завивала: "Мір сашол с ума…Што нам дєлать с мірам?!", стало остаточно зрозуміло, що жертв конфліктного сценарію буде значно більше, ніж розраховують його  автори. Адже сама пані  депутатка  місяцями брала активну участь у нагнітанні неіснуючого протистояння між "фашистськими громадянами" та "антифашистськими".  З трибуни кричала, розкидалася звинуваченнями, обзивала і колег в парламенті, і "неправильних" людей за його стінами таврувала "нацисто-фашистами". Але у певний момент, коли її партії, як колективному організатору, натхненнику та виконавцю цього катастрофічного сценарію громадянського протистояння довелося чомусь не нападати на "украінствующую апазіцию", а банально відбріхуватися і захищатися від фактів бандитизму під прикриттям міліції – нерви у пані здали. Як кажуть: придавило власним БТРом…

Політика протягом останніх десяти років цілковито виродилася у телевізійну базарну балаканину. "Зміни" політичного курсу звелися до ідіотизму – це коли  з'являється  гнівна відповідь  політика Х на попередню  репліку політика Y. Газетно-інтернетні новини дня – це суцільна рубрика "вася пупкін" заявляє… Ця словесна діарея за останні  роки не лише знищила політичний  процес у парламенті, уряді та місцевих органах влади, але й відірвала слова і поняття від їх суті. Пташиний набір звуків у виконанні недоторканних і безвідповідальних "фріків". При такому політичному процесі взагалі непотрібні ні  експерти, ні  аналітики у парт-офісах. Непотрібні  жодні знання.  Політичний процес взагалі відкинув аналітику, як таку. От і штампують, а потім з розумним лицем та праведним гнівом ще й "захищають" безглузді закони. На класичне питання: "А ви бачили критичні висновки експертно-аналітичної служби Верховної Ради щодо недолугого законопроекту?", лунає стандартна відмазка – "Мене це не цікавить, бо у  мене є власна  думка!"

Зміни прийшли раптово. Останні тижні  політичний клас вже не просто заперечує змісти і розкидається звуками – тепер заперечують факти. Такої кількості брехні  і заперечення того, що бачать мільйони очей, не було від часів комуністичної пропаганди.

У попередньому трирічному "сценарії імітації" влада гралася в "аркаду" - протиставляла свої "покращення"  різним провалам "папєрєдніков". Ця "бродилка" з елементами "магії" набридла – ну потопталися від Чопу до Луганська і назад. Ну зіграли в "монополію" - відібрали усе, що можна було вкрасти чи "віджати". Але скоро 2015 рік – де ж вихід? 

Після цього  влада перейшла на наступний рівень комп'ютерної гри – "екшен" з елементами рукопашного бою. Махалка "гопниками" і побиття "беркутом" усіх навколо. А далі  що -  "стрілялка -шутер"?!

Влада так і не зрозуміла  символізму "сніжкового теракту". Тоді під обстріл сніжками потрапили лише регіонали і "тушки". Але, якби тоді поряд проходили депутати-опозиціонери, їх би так само могли закидати "снігові фашисти". Це була перша публічна демонстрація "любові і шани" до політикуму під стінами парламенту. І якщо політики знали  б історію або дивилися хоча б  новини BBC чи Єврон'юз із акцій протестів у значно заможніших країнах, то мали б публічно дякувати з усіх телеекранів за те, що сніжки виявилися лише  сніжками.

Коли політики кидають на громадян озброєний "Беркут" за бюджет та "гопників"  за партійні гроші, то їм конфліктний сценарій видається веселою грою. Вони вірять, що хаос у бідному,  малокультурному та інформаційно озлобленому суспільстві може бути "контрольованим". Така тупість лише від того, що вони й самі лишаються тими самими "тіпочками" в спортивних штанах і "биками" в малинових піджаках із розвеселих 90-их. Просто сьогодні на них "бріоні" і  затемнені вікна дорогих машин приховують їх "гопниківську" сутність. Їм навіть невтямки, що усі їх бойовики-захисники  режиму поводяться як бійцівські ротвейлери та бультер'єри. І можуть з легкістю стати неконтрольованими агресорами, якщо ситуація хоча б на мить  відійде від плану вуличного конфлікту.  А кінологи ( для політиків:  це така професія людини, що вивчає поведінку та породи собак) нашому політикуму й кажуть: "Все залежить від виховання. Агресія і неадекватна реакція виникає у випадку поганого чи недобросовісного дресирування. Зазвичай у нападах псів на людей винні самі ж господарі тварин".

Напевно  недоторканним колегам по політичному цеху таки варто почути Богословську: "Світ божеволіє, купується все, оббріхується все. Так не можна..."

Роман Чайка

Повʼязані теми:

Наступна публікація