Теплий салат із квасолею та куркою

Теплий салат із квасолею та куркою

Фото: ТСН.ua

Ця страва за мотивами мексиканської кухні легко готується і дуже смачна.

Смачний теплий салат з квасолею та куркою, консервованою кукурудзою і пряною заправкою — легко готується і може бути як закускою, так і самостійною стравою. Ідея цього рецепта навіяна смачними і досить складними салатами мексиканської кухні.

Відмінність мексиканської кухні від інших, мабуть, це суміш стародавніх традицій народів, які історично перебувають на різних кінцях світу. Ацтекські (нахуатль) кулінарні традиції формувалися відокремлено від європейських, аж до кінця XV століття, і тільки поява європейських поселенців дала поштовх для змішування двох культур та кулінарних традицій. Власне, сучасна мексиканська кухня — це симбіоз ацтекських і європейських кухонь, хоча і абсолютно унікальна.

Більшість продуктів мексиканської кухні для нас трохи екзотичні. Широко використовуються плоди авокадо, з якого готують салат або дивовижно-смачний соус гуакамоле, що чудово поєднується з кукурудзяними чипсами. Всілякі закуски в коржиках з кукурудзяного борошна — тортильї. І, звичайно ж, багато різноманітних сортів перцю "чилі", який вживають свіжим, роблять маринованим гострим або смажать в олії. Моя улюблена гостра закуска — салат піко-де-гальйо.

Мексиканський салат з квасолею і куркою в первинному варіанті страва дуже гостра, хоча і смачна. З огляду на те, що ми просто не звикли до такої гострої їжі, завжди варто коригувати "пекучу" частину більшості рецептів на свій смак.

Основа мексиканської кухні — квасоля, головна харчова рослина Стародавнього континенту. Ацтеки, не вдаючись у лабіринти біології, поділяли сорти квасолі за кольором бобів. Вирощувалася чорна, біла, червона квасоля, і ще багато різновидів.

Салат із квасолею та куркою будемо готувати з двох сортів бобів — червоних і білих. Боби можна зварити самостійно, можна взяти і консервовану. Також для салату приготуємо смажену на грилі курячу відбивну без спецій.

Про рецепт:

  • вихід: 2 порції
  • підготовка: 1 год;
  • приготування: 30 хв;
  • готується за: 1 год 30 хв.

Інгредієнти:

  • куряче філе 1 шт.;
  • червона квасоля 0.5 склянки;
  • біла квасоля 0.5 склянки;
  • кукурудза консервована 0.5 склянки;
  • фіолетова цибуля 1 шт.;
  • збірна зелень (кріп, петрушка, кінза) 0.5 пучка;
  • виноградний оцет 1 ст. л.;
  • оливкова олія 3-4 ст. л.;
  • сіль, перець чорний, маринований гострий перець за смаком.

Приготування покроково:

1. Візіміть по 0,5 склянки сухої червоної та білої квасолі або по одній маленькій банці консервованої. Сухі боби необхідно замочити в холодній воді на кілька годин, а краще на всю ніч. Замочувати і варити ці два види квасолі потрібно окремо.

Фото: djurenko.com

2. Фіолетову цибулю почистити від лушпиння, нарізати тонкою соломкою, покласти в піалу, залити 1 ст. л. виноградного оцту та залишити маринуватись на 1 годину.

3. Варити квасолю потрібно у великій кількості води за дуже слабкого кипіння, не накриваючи кришкою. Квасоля розварюється, а оболонка її тріскається, перетворюючи боби на кашу. Тому не варто прискорювати процес й додавати у воду соду чи сіль.

Просто зваріть квасолю до готовності, відкиньте на друшляк і перекладіть в піали, накривши блюдцем. Якщо вирішили використовувати консервовану квасолю, її краще промити від залишків рідини, в якій вона консервувалася.

4. Салат з квасолею і куркою будемо готувати з курячим філе. За основу можна взяти спосіб приготування курячої відбивної, обмежившись лише обсмажуванням м’яса, пропустивши всі спеції. Куряче філе дуже легко відбити, надавши йому пласку форму і товщину близько 2-2,5 см.

Фото: djurenko.com

5. Розігріти гриль, мангал з вугіллям, електричний гриль або пательню-гриль. Викласти відбите куряче філе на розігріту решітку і смажити 4-5 хв. Щойно нижня частина почне рум’янитися — перевернути. Куряче філе повинно бути добре просмажене і не виділяти рідину під час розрізання.

Фото: djurenko.com

6. Зелень вимити й обсушити серветкою. Обірвати з гілочок всі листочки й дуже дрібно нарубати ножем. У піалі змішати 1 ст. л. зелені, дрібку солі та мелений чорний перець, перемішати все і додати 0,5 ч. л. виноградного оцту, в якому маринується цибуля. Почекати 10 хв, поки розчиниться сіль, а потім додати 3-4 ст. л. оливкової олії та перемішати.

Фото: djurenko.com

7. На велику тарілку, починаючи від краю, смугами викласти консервовану кукурудзу, попередньо зливши з неї рідину, червону і білу квасолю. Залишити місце на тарілці для обсмаженої курки, адже ці два складники не повинні змішуватися до подачі. Салат з квасолею і куркою перемішується безпосередньо на столі або перед розкладанням на тарілки.

Фото: djurenko.com

8. Філе нарізати на вузькі смужки і викласти на тарілку.

Фото: djurenko.com

9. Мариновану цибулю віджати від залишків виноградного оцту та розкласти по краю тарілки, посипати нарізаною зеленню. Також можете додати кілька стручків маринованого гострого перчика або посипати 1-2 пучками меленого "чилі".

Фото: djurenko.com

10. Полити салат підготовленою заправкою, але краще не по всій площі, а по центру. Салат буде перемішуватися і заправка розподілиться рівномірно.

Фото: djurenko.com

11. Салат не потрібно охолоджувати — страва подається, поки обсмажена курка ще трохи тепла.

Фото: djurenko.com

12. Перемішати салат і подати до столу — це прекрасна закуска, хоча цілком може бути і самостійною другою стравою.

Фото: djurenko.com

Читайте більше рецептів на djurenko.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація