То ми капітулюємо, Карле?

То ми капітулюємо, Карле?

Фото: ТСН.ua

Більшість людей в Україні, здається, вже не розуміє, за що воювати. Як і того, що умови миру — привілей переможця.

Книга пророцтв. Продовження (першу частину шукайте тут). Сьогодні без папужок, просто на пальцях, але за допомогою одного прусського воєначальника. Війну ніхто в Україні не зупинить, як би того не хотів. І краще себе не обманювати. Це неможливо з однієї простої причини — не українці її розв'язали.

"Метою будь-якої війни є мир на умовах переможця". Це не я сказала, а Карл фон Клаузевіц. Щось не схоже, що ми вже перемогли, правда, Карле?

Значить миру на наших умовах не буде. А що буде? Будуть чергові переговори. Що Україна може на них запропонувати? Ви заберіться з нашої землі, поверніть полонених, а ми... а що ми готові віддати?

Умови відомі: особливий статус Донбасу з правом вето на політичні рішення в масштабі країни, відмова від євроатлантичних амбіцій, повернення позаблокового статусу, формування влади за участю бойовиків, амністія бойовикам, цілковите їх фінансування коштом України і забудьте про Крим. Я нічого не забула? Бонусом може додатись якийсь особливий статус російської мови та відкликання усіх позовів та претензій до "Газпрому".

О, ні! Позиції, як у меню, ви вибирати не будете, бо вирішує переможець. Захоче, ще щось допише.

Бо "війна — це продовження політики іншими засобами". Це знову нашіптує фон Клаузевіц. Якщо Росія отримає те, що хотіла, вкупі з недосвідченим, слабким президентом, розгубленими союзниками на Заході та потужною фракцією Опоблоку+ у парламенті, навіщо їм воювати далі?

Поки у Києві добрі люди будуть думати, як найліпше виторгувати цей мир, лінія фронту не стоятиме на місці

Крім того, поки у Києві добрі люди будуть думати, як найліпше виторгувати цей мир, лінія фронту не стоятиме на місці. Бойовики, відчувши слабкість, миттєво займуть сіру зону та звільнені раніше ціною життів наших воїнів села та містечка. Бачте, їм плювати на ваші мінські домовленості і вказану у них лінію розмежування. Вони будуть виконувати накази Москви і поліпшувати їй переговорні позиції, посилюючи своє тактичне становище. Українські військові не матимуть змоги зупинити це, бо їм, на знак доброї волі, буде наказано "просто перестати стріляти".

"У таких речах як війна, помилки від доброзичливості є найгіршими з усіх", — вибачте, це знову встряг фон Клаузевіц.

У нашому випадку додатковою несприятливою обставиною є деморалізоване суспільство, яке найбільше хоче, щоб те все якось само собою розсмокталось і щоб його не чіпали. Більшість людей, здається, вже не розуміє, за що воювати! Ось у мене тихо, абрикоса під домом цвіте, яка війна? Це все олігархи наживаються, а мені що до того? І це за повної моральної переваги українців, здавалося б. Це і є одним із фокусів гібридної війни. Виграй її в головах і далі — справа техніки.

Насамкінець ще трохи фон Клаузевіца: "Завтра полягає у сьогодні, майбутнє створюється у теперішньому. У той час, як ви бездумно покладаєтесь на майбутнє, воно вже виходить спотвореним з ваших ледачих рук. Час — ваш, чим він стане, залежить від вас".

Вибач, Карле, здається, ми знову готові все просрати.

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація