Уряд затвердив анбандлінг для "Нафтогазу"

Уряд затвердив анбандлінг для "Нафтогазу"

Фото: УНІАН

Як відомо, анбандлінг був одним з вимог європейських партнерів.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів затвердив анбандлінг для НАК "Нафтогаз України". Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобування та постачання. Це те, чого не могли зробити протягом останніх трьох років. Ми створили незалежного оператора у повній відповідності до вимог європейського законодавства. Анбандлінг відкриє можливість для залучення інвестицій в українську ГТС", - написав голова уряду.

Гончарук наголосив, що анбандлінг — це не приватизація стратегічних активів.

"Ми передаємо повноваження з управління 100% корпоративними правами держави АТ"Магістральні газопроводи" до Мінфіну", - додав він.

Своєю чергою, рішення прокоментував міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель під час брифінгу.

"Ми сьогодні оновили план анбандлінгу, заклали чіткі терміни, заклали чітку відповідальність кожної із сторін (відповідальних за виконання, - ред.)", - сказав міністр. Оржель зазначив, що ухвалене рішення відповідає європейським вимогам і підтримано НАК "Нафтогаз України", керівництво якої конфліктувало з Кабміном Володимира Гройсмана у частині вибору моделі анбандлінгу.

Також Кабінет Міністрів передав від Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища до Міністерства фінансів контроль над публічним акціонерним товариством "Магістральні газопроводи України".

"Ще одним важливим рішенням, яке було прийнято сьогодні, це те, що спеціально створена компанія "Магістральні газопроводи України" була передана від Мінекоенерго до Мінфіну", - уточнив він.

Зазначимо, що новою моделлю анбандлінгу передбачається передача Фондом державного майна (ФДМ) газотранспортної системи (ГТС) у господарське користування компанії ТОВ "Оператор ГТС України", створеної "Нафтогазом".

Нагадаємо, 11 вересня Гончарук повідомив, що НАК "Нафтогаз" закачав до підземних сховищ понад 19 мільярдів кубічних метрів газу, чого має вистачити для проходження зимнього періоду.

"Нафтогаз" пропонує населенню придбати газ на зиму за літніми цінами: чи діє пропонована схема

"Нафтогаз" пропонує населенню придбати газ на зиму за літніми цінами: чи діє пропонована схема

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація