Учені попередили про можливе руйнування Пекіна

Учені попередили про можливе руйнування Пекіна

Фото: pixabay.com

Китайська столиця йде під землю. 

Група світових вчених виявила, що Пекін може бути зруйнованим унаслідок постійного просідання міста під землю.

Результати відповідного дослідження науковці опублікували у журналі Remote Sensing, пише Lenta.ru.

Небезпечні зміни зафіксував апарат InSAR, який дозволяє реєструвати незначні деформації рельєфу.

Унаслідок постійного викачування ґрунтових вод та руйнування порід, що підстилають місто, китайська столиця провалюється щорічно на 11 сантиметрів.

Місто розташоване на території, де роками накопичувалися ґрунтові води, викачування яких призводить до того, що підземні породи починають ущільнюватися та висихають наче губка.

Найбільш яскраво просідання помітне у районі Чаоян, у якому сильно розвинута міська інфраструктура, зокрема, там багато хмарочосів та кільцевих доріг.

Просідання міста, на думку науковців, несе небезпеку для населення і може призвести до руйнівних процесів у високошвидкісній залізничній системі Пекіна.

Крім того, нерівномірне зниження рівня поверхні населеного пункту особливо небезпечне для висоток та транспортних тунелів. 

Нагадаємо, що раніше Пекін потерпав від густого смогу, через який влада Піднебесної змушена була оголосити червоний, максимальний, рівень небезпеки. Руйнівний смог у Китаї пов'язують із вугільними станціями. Часточки диму й пилу, що лишаються після спалювання твердого палива, залишаються в повітрі, що призводить до екологічної катастрофи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація