Рада посилила відповідальність за сепаратизм: за особливо тяжкі злочини можуть дати довічне

Рада посилила відповідальність за сепаратизм: за особливо тяжкі злочини можуть дати довічне

Депутати посилили відповідальність за сепаратизм / Фото: УНІАН

За сепаратизм, який призвів до тяжких наслідків, тепер можуть ув'язнити довічно. 

Народні депутати проголосували за посилення кримінальної відповідальності за сепаратизм.

Відповідний законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України) авторства Сергія Соболєва підтримав 231 народний депутат.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, він "має на меті посилити відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України, а саме, за дії, спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, за диверсію, шпигунство, а також вчинені проти миру та безпеки людства та міжнародного правопорядку".


Проектом вносяться зміни до санкцій статей 110, 111, 113, 114 та 279 Кримінального кодексу України в частині збільшення строків позбавлення волі, а також доповнюється Кримінальний кодекс України новою статтею 114-1 та встановлюється відповідальність за перешкоджання в особливий період законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону України.

Зокрема, за "Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій" передбачається позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Ті ж дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, та якщо вони призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків - каратимуться ув'язненням на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Також, відповідно до закону, перешкоджання законній діяльності ВСУ або іншого військового формування, які створені відповідно до закону України, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. Ті ж дії, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Як повідомлялося раніше, сьогодні Верховну Раду пікетують, вимагаючи люстрації та скасування утилізаційного збору на авто.

Повʼязані теми:

Наступна публікація