Прем'єр-міністром Румунії може вперше стати жінка

Прем'єр-міністром Румунії може вперше стати жінка

Фото: Reuters

У разі затвердження на посаді Денчіле стане вже третьою прем'єркою у Румунії впродовж останнього року.

Президент Румунії Клаус Йоганніс у середу, 17 січня, запропонував кандидатуру депутатки Європарламенту Віоріки Денчіле на посаду прем'єр-міністерки країни. У разі її затвердження парламентом вона стане першою в історії жінкою на чолі румунського уряду.

Денчіле була запропонована кандидаткою на прем'єрську посаду правлячою Соціал-демократичною партією (СДП) Румунії. Представляючи її, Клаус Йоганніс зауважив, що ця пропозиція була продиктована "парламентською арифметикою", оскільки соціал-демократи володіють більшістю у румунському парламенті.

"Я вирішив дати СДП ще один шанс", - зауважив Йоганніс, інформує агенція Reuters. Президент країни додав, що новий кабінет має бути сформований Денчіле до 1 лютого.

У разі затвердження на посаді Денчіле стане вже третьою прем'єркою у Румунії впродовж останнього року. 15 січня після семи місяців перебування на посаді про свою відставку оголосив останній румунський прем'єр Міхай Тудосе, який також був ставлеником соціал-демократів.

Попередник Тудосе на посаді прем'єр-міністра Сорін Гріндяну був відсторонений від посади у червні минулого року через півроку перебування на чолі уряду. Тоді СДП висловила недовіру прем'єру, якого сама ж і висунула, через, на її думку, неефективну роботу уряду.

Протести у Румунії. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Бухареста

Протести у Румунії. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Бухареста

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація