Кримськотатарське азу до недільного обіду

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Кримськотатарське азу до недільного обіду

Фото: Facebook

Кожна татарська сім'я готує азу, і у кожної свій спосіб його приготування.

Азу має настільки давні і серйозні традиції в багатовіковій татарській кухні, що обростає численними редакціями. Приблизно так, як український борщ.

За роки свого існування оригінальний рецепт татарського азу змінювався сотні разів, однак, незмінним залишилася основа: м'ясо, томатний соус, солоні огірки, картопля.

Раніше азу готували з конини, але зараз найчастіше за основу береться баранина, яловичина, рідше або майже ніколи - свинина, адже велика частина татар сповідують іслам.

Загальна технологія проста: всі компоненти азу обсмажуються окремо, а потім з'єднуються в казанку і тушкуються разом. Часто азу по-татарськи готують у глиняних горщиках в духовці. Іноді в компанію до м'яса і овочів додають кисломолочний компонент - вершки, сметану або йогурт.

Азу по-татарськи

Інгредієнти:

600 г яловичини

600 г картоплі

3 солоних огірки

1 цибуля

200 г томатів шматочками з банки або 2 помідори

1 ст.л. томатної пасти

2 зубчики часнику

олія для смаження

борошно - за смаком

зелень кінзи або петрушки - за смаком

сіль, чорний мелений перець, красний гострий перець - за смаком

Покроковий рецепт

Крок 1: яловичину нарізати на шматочки довжиною 5 см і товщиною 1 см поперек волокон.

Крок 2: у глибокій сковороді розігріти кілька столових ложок олії і покласти туди м'ясо. Обсмажувати на середньому вогні, поки м'ясо не підрум'яниться.

Крок 3: залити м'ясо гарячою кип'яченою водою, щоб вона тільки покривала його. Закрити сковороду кришкою, зменшити вогонь і тушкувати м'ясо приблизно 1,5 години

Крок 4: коли м'ясо буде готове, відкрити кришку і додати вогню, нехай залишок води википить і м'ясо підрум'яниться. Додати до м'яса цибулю, очищену і порізану дрібними кубиками, і борошно. Обсмажувати, поки цибуля не стане м'якою.

Крок 5: додати томати з банки або натерти на тертці пару свіжих помідорів, попередньо розрізавши їх навпіл. Тушкувати м'ясо з помідорами хвилин п'ять на середньому вогні.

Крок 6: солоні огірки нарізати соломкою і додати до м'яса, перемішати і прогріти все разом ще хвилин п'ять.

Крок 7: почистити картоплю і нарізати її шматочками. В окремій сковороді підігріти 3 столові ложки рослинної олії і обсмажити на ній картоплю.

Крок 8: додати картоплю до м'яса, перемішати все і тушкувати під кришкою 5 хвилин.

Крок 9: часник почистити і подрібнити, зелень дрібно порубати. Додати до азу і дати постояти готовій страві хвилин десять, щоб вона настоялася, а потім подати.

Наступна публікація