Кожна татарська сім'я готує азу, і у кожної свій спосіб його приготування.
Азу має настільки давні і серйозні традиції в багатовіковій татарській кухні, що обростає численними редакціями. Приблизно так, як український борщ.
За роки свого існування оригінальний рецепт татарського азу змінювався сотні разів, однак, незмінним залишилася основа: м'ясо, томатний соус, солоні огірки, картопля.
Раніше азу готували з конини, але зараз найчастіше за основу береться баранина, яловичина, рідше або майже ніколи - свинина, адже велика частина татар сповідують іслам.
Загальна технологія проста: всі компоненти азу обсмажуються окремо, а потім з'єднуються в казанку і тушкуються разом. Часто азу по-татарськи готують у глиняних горщиках в духовці. Іноді в компанію до м'яса і овочів додають кисломолочний компонент - вершки, сметану або йогурт.
Азу по-татарськи
Інгредієнти:
600 г яловичини
600 г картоплі
3 солоних огірки
1 цибуля
200 г томатів шматочками з банки або 2 помідори
1 ст.л. томатної пасти
2 зубчики часнику
олія для смаження
борошно - за смаком
зелень кінзи або петрушки - за смаком
сіль, чорний мелений перець, красний гострий перець - за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: яловичину нарізати на шматочки довжиною 5 см і товщиною 1 см поперек волокон.
Крок 2: у глибокій сковороді розігріти кілька столових ложок олії і покласти туди м'ясо. Обсмажувати на середньому вогні, поки м'ясо не підрум'яниться.
Крок 3: залити м'ясо гарячою кип'яченою водою, щоб вона тільки покривала його. Закрити сковороду кришкою, зменшити вогонь і тушкувати м'ясо приблизно 1,5 години
Крок 4: коли м'ясо буде готове, відкрити кришку і додати вогню, нехай залишок води википить і м'ясо підрум'яниться. Додати до м'яса цибулю, очищену і порізану дрібними кубиками, і борошно. Обсмажувати, поки цибуля не стане м'якою.
Крок 5: додати томати з банки або натерти на тертці пару свіжих помідорів, попередньо розрізавши їх навпіл. Тушкувати м'ясо з помідорами хвилин п'ять на середньому вогні.
Крок 6: солоні огірки нарізати соломкою і додати до м'яса, перемішати і прогріти все разом ще хвилин п'ять.
Крок 7: почистити картоплю і нарізати її шматочками. В окремій сковороді підігріти 3 столові ложки рослинної олії і обсмажити на ній картоплю.
Крок 8: додати картоплю до м'яса, перемішати все і тушкувати під кришкою 5 хвилин.
Крок 9: часник почистити і подрібнити, зелень дрібно порубати. Додати до азу і дати постояти готовій страві хвилин десять, щоб вона настоялася, а потім подати.