Через зміни клімату пів-України може перетворитись на пустелю
Через часті посухи країна може втратити від 15 до 21 млн га площ орних земель.

Посухи, які останніми роками стали в Україні регулярними, можуть перетворити степи півдня України в пустелю і обернутись для землеробства втратою більше половини площ орних земель країни, заявив академік Національної академії аграрних наук Олександр Іващенко.
"В Україні в останні десятиліття почастішали жорстокі посухи й істотно підвищилися літні температури, клімат набуває ознак континентальності. Особливо рельєфно проявляється така тенденція на Півдні в зоні Степу, де поля й посіви у поточному році фактично не мали опадів протягом чотирьох-п'яти місяців", - зазначив академік, пише "Дзеркало тижня".
За його словами, на таких мізерних запасах вологи, що була в ґрунті після попередніх посушливих осені та безсніжної зими, формувати урожай сільськогосподарських культур було дуже складно.
Іващенко також пояснив, що за останні десятиліття відбувається фактичне зміщення меж природно-кліматичних зон на 100—150 км на північ. Умови вегетації у традиційній підзоні Північного Степу (Дніпропетровська, Кіровоградська області та ін.) за останні роки фактично відповідали підзоні Південного Степу. Гідротермічний коефіцієнт цього року тут становив 0,45. Це умови — як у зоні Південно-Західної Африки у пустелі Калахарі.
"Підзона Північного Степу зміщується відповідно на території Черкаської, Полтавської та інших областей, які традиційно були в зоні Лісостепу. У Південному Степу (Херсонська, Запорізька області, Кримська АР та ін.) реально вже проявляються ознаки опустелювання", — підкреслив він.
Учений відзначив, що збереження наявних тенденцій змін клімату в найближчі 20 років становить реальну небезпеку фактичної втрати для інтенсивного землеробства не тільки зони Степу, але й понад половину площ орних земель країни і майже двох третин площі сучасної зони Лісостепу.
Такі фактори, стверджує Олександр Іващенко, можуть призвести до непридатності території для проживання людей і ведення господарської діяльності, тобто фактично до втрати в господарському використанні від 15 до 21 млн га площ орних земель і, як наслідок, втрати від 24 до 40 млн тонн якісного зерна та інших продовольчих культур.