Операція "нормалізація"

Операція "нормалізація"

Фото: ТСН.ua

Як Сирію повертають до лона арабського світу.

Топ-новиною в арабському медіапросторі став несподіваний робочий візит 15-16 грудня президента Судану, фельдмаршала Омара Хасана аль-Башира до Сирії. 

Це перший візит лідера арабської країни до Дамаска після початку громадянської війни в країні навесні 2011 року, тобто за 8 років! 

Особливо дивує той факт, що жодних підготовчих заходів щодо рандеву суданського та сирійського керманичів не проводилося.

Відомо, що суданський лідер несподівано зустрівся з сирійським президентом Башаром аль-Асадом та провів з ним переговори, що зачіпали питання розвитку двосторонніх відносин та поточної військово-політичної ситуації на Близькому Сході. 

Урядове інформаційне агентство Сирії SANA розмістило світлини зустрічі аль-Башира та Асада в аеропорту Дамаска, а також матеріали з переговорів лідерів країн у президентському Народному палаці.

Під час переговорів сторони наголосили на наступному: "Кризи, до яких потрапляє дедалі більше арабських країн, вимагають нових підходів в діях їхніх урядів, що мають базуватися на основі поваги їхнього суверенітету та невтручання у внутрішні справи".

Це перший візит лідера арабської країни до Дамаска після початку громадянської війни в країні навесні 2011 року, тобто за 8 років! 

Також аль-Башир висловив сподівання, що Сирія зможе швидко відновитися після конфлікту та збільшить свою вагу в регіоні. Судан готовий надати Дамаску потрібну безпекову допомогу, що буде спрямована на ствердження територіальної цілісності Сирії. Хартум хоче, щоб відносини між країнами повернулися до того стану, що були до війни.

Своєю чергою президент Сирії Башар аль-Асад зазначив, що попри довгі роки війни сирійський народ зміг зберегти свою "арабськість", і наполягає на тому, що необхідно плекати арабську єдність.

Одним з висновків з цієї зустрічі є те, що ізоляція Сирії з боку арабських партнерів завершується. Візит аль-Башира до Дамаска дає сигнал, що арабські колеги готові надати необхідне сприяння режиму Асада, аби він зменшив свою залежність від Тегерана та частково Москви.

Як відомо, Іран проводить цілеспрямовану політику щодо експорту ісламської революції до країн арабського світу, через що всередині цих держав спалахують громадянські конфлікти. Одним із показових прикладів є ситуація в Ємені та в частково в самій Сирії. Президент Асад та його оточення дуже прагне зменшити свою політичну та військову залежність від прискіпливих контролерів з іранської розвідки та Корпусу вартових ісламської революції. Фактично, саме перські куратори є реальними керівниками Сирії, і це все менше задовольняє, власне, самих сирійців.

Водночас ані Іран, ані Росія не спроможні надати Дамаску фінансову допомогу щодо постконфліктного відновлення країни. Проте ці фонди наявні в арабських партнерів. Якщо держави арабського світу почнуть спільними зусиллями сприяти реконструкції Сирії, то це нівелює іранські впливи всередині країни, і вона зможе повернутися до свого природного стану – невід’ємної частини Арабської Умми. Хочеться в це вірити. Ін ша’а Аллах.

На тлі зростання напруженості у відносинах між Хартумом та Вашингтоном зараз ходять чутки, що Судан та Ізраїль можуть нормалізувати свої відносини. Посередником в цьому процесі буде виступати уряд Чаду на чолі з Ідрісом Дебі, який ще донедавна був суворим опонентом режиму аль-Башира та воював з ним у Дарфурі.

Сучасні міжнародні відносини сповнені парадоксів.

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація