Ми знайшли!

Ми знайшли!

Фото: ТСН.ua

Вчені NASA знайшли дещо важливіше за інопланетян – місце, куди можна буде переїхати з Землі. 

"Ми знайшли!" – вигукнув заходячи до приміщення прес-центру NASA Майкл Гіллон, який був одним зі спікерів шалено очікуваної людством прес-конференції. Гіллон – астроном бельгійського Університету Л'єжа і голова спостережень на телескопі Trappist 1.

Вони дійсно знайшли. Знайшли підтвердження своїм здогадкам. Ні, вчені не знайшли інопланетян, рептилоїдів чи роботоподібних істот. Вони зробили більш важливе відкриття – місце, куди можна буде переїхати з Землі. Колись.

У мінімум 39 світлових років від Сонячної системи, навколо червоної карликової зірки обертаються сім екзопланет (поки підтверджено тільки сім). Зірку назвали на честь розташованого у Чилі бельгійського телескопу Trappist-1, того самого, де за головного Гіллон. Систему назвали на честь зірки, тобто Trappist-1. Найменування планет мало вражають: "b", "c", "d", "e" "f", "g" і "h". "А", відповідно, це сама зірка.

На справедливе запитання більшої частини аудиторії прес-центру NASA "і що з того", вчені відповідали протягом кількох годин.

І виявилось, що:

  • пошук екзопланет (або планет поза Сонячною системою), триває вже більше тридцяти років.
  • це одна з пріоритетних задач NASA, оскільки на екзопланетах можуть бути умови не тільки для існування життя, але й – увага! – вони можуть бути цілком придатними для життя людини.
  • пошук екзопланет – дуже тяжка річ, тому що самі по собі ці планети не є джерелом світла, а світло, що відбивається від материнських зірок, доволі тьмяне, аби роздивитись його у телескопи.
  • на сьогоднішні день відомо 3563 екзопланети у 2674 планетарних системах, і лише планети, які обертаються навколо Trappist-1, теоретично придатні для життя.

Як це? А дуже просто. За розрахунками вчених, планети "e", "f", "g" знаходяться на такій відстані від своєї зірки, що там у всіх відомих нам фізичних параметрах – від пару та льоду – може існувати вода.

Нам наразі невідомо, чи є там вода, але з великою імовірністю можна говорити про те, що туди можуть сісти космічні кораблі. Також підтверджено, що принаймні шість з сімох планет – кам'яні, а не газові гіганти, як Юпітер, наприклад.

Планети "f" і "g" знаходяться приблизно на такий самій відстані від Trappist-1, як Земля від Сонця. Крім того, ці планети за розмірами майже як Земля. Тож зараз саме ця планетарна система є потенційно привабливою для подальших спостережень.

Щільність розташування планет є такою, що з планети "f", наприклад, можна легко побачити планети-сусіди. І вони за розмірами будуть більшими, ніж візуальний Місяць уповні, який ми бачимо за гарної погоди, і спостерігати за ними можна буде і в умовний "день".

"Хай вас не лякає відстань у 39 світлових років", – заспокоюють вчені. Перш ніж відправитись до системи "Trappist-1", людство має зробити принаймні дві речі – віднайти новий тип двигуна, що буде здатний розвити швидкість світла і колонізувати Марс, аби навчитись виживати в умовах інших планет.

А це вже зовсім інші задачі.

"Так що, з однієї сторони, можна назвати наше відкриття сенсацію, а з іншої, може, це не така сенсація, на яку усі очікували", – з посмішкою зазначив Гіллон під час пресс-конференції.

До речі, з "сенсацією" вийшла забавна штука. Мені написав Сашко Моторний, з ТСН. "Ти щось знаєш про цю прес-конференцію? – спитав Сашко. – Як ти вважаєш, це варто уваги? Я маю на увазі твої відчуття"?

"Ну, буде цікаво" – сказав я, згадавши "анонс", який почав розганяти "британський" The Independent, що належить російському олігарху Олександру Лебедєву. Потім "новину" про "екстрену прес-конференцію NASA підхопив російський пошуковик Rambler, і пішло-поїхало...

Я нічого не знав про сенсаційність цього заходу, оскільки працюю в іншому відділі, тож зателефонував у Вашингтон до штаб-квартири NASA. "А чому прес-конференція щодо екзопланет "екстрена"? – питав я, – Ви там інопланетян знайшли, чи що?"

"Хто сказав, що екстрена? – здивувались у Вашингтоні. "Ну, росіяни написали..." – промимрив я. "Ахахахаха, чувак, росіяни!" – голосно іржали у NASA. "Ну ти розсмішив нас, чувак!"

Заради справедливості, у NASA вважають, що ніякого поспіху в останній заяві щодо відкриття екзопланетної системи немає. Це відкриття не для нас із вами. І навіть не для наших дітей і внуків. Це відкриття для правнуків і наших нащадків.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація