"Нафтогаз" планує розпочати поставки газу з Катару. Проблема - у Туреччині

"Нафтогаз" планує розпочати поставки газу з Катару. Проблема - у Туреччині

Фото: Getty Images

Узимку закінчується чинний контракт на транзит газу з російським "Газпромом".

НАК "Нафтогаз України" та Оператор газотранспортної системи України мають намір від січня 2020 року розпочати поставки газу в Україну з південних регіонів через Трансбалканський газопровід.

Про це повідомив директор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

За його словами, аби розпочати поставки катарського газу до України, передусім, слід вирішити основну проблему. Зокрема, домовитися з Туреччиною про прохід танкерів із паливом через протоку Босфор.

Сергій Макогон додав, що нещодавно катарський газ уперше доставили на LNG термінал в Грецію на судні класу Q-Flex, який може перевозити понад 210 тис. куб. м скрапленого газу.

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року

Нагадаємо, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація