В Україні стартував відбір агентів нового антикорупційного агентства

В Україні стартував відбір агентів нового антикорупційного агентства

Працівники структури шукатимуть майно злочинців і відповідатимуть за його повернення державі.

Трохи більша місяця лишилося до початку роботи агентства з розшуку і зберігання арештованих активів – мільйонних статків українських корупціонерів-утікачів. Його працівники мають діяти на кшталт розвідки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Одразу після Революції Гідності лунали заяви про те, що представниками злочинного режиму було вивезено з України від 30 до 100 млрд доларів. Знайти за три роки вдалося лічені мільйони. Від квітня 2017 р. про зниклі активи корупціонерів питатимуть із Антона Янчука – колишнього заступника міністра юстиції, який очолив нову структуру. Конкурс на посади його заступників із зарплатнею в 20 тис. гривень стартує в ближчу п'ятницю.

Правила пошуку мільйонних статків корупціонерів-втікачів зміняють

Правила пошуку мільйонних статків корупціонерів-втікачів зміняють

Нова схема полювання на корупціонерів проста: агенти стануть помічниками всіх правоохоронних органів. Слідчий звертатиметься до них із запитом, ті за три доби збиратимуть інформацію про майно підозрюваного. Суд також зобов'яже агентів зберігати заарештоване майно, вартістю в понад 10 тисяч доларів і навіть продавати активи, а гроші до вироку суду кластимуть на депозитні рахунки у держбанку. Та ключовим експерти називають те, що агенти створять відкритий реєстр заарештованого і конфіскованого майна, аби громадськість відстежувала його вартість і пересування. Загалом відкрито більше сотні вакансій агентів, яким нададуть доступ до 50 держреєстрів країни, немало з яких закриті для слідчих.

Юристи щодо нововведення налаштовані скептично, громадські діячі – навпаки. З бюджету на діяльність структури виділено 40 млн гривень. Але керівник каже, що проситиме збільшення цієї суми вдвічі. Перші ж досягнення планує продемонструвати восени.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація