"Бульбашка Трампа" луснула на московських ринках - The Washington Post

"Бульбашка Трампа" луснула на московських ринках - The Washington Post

Фото: Reuters

Російські акції різко впали після того, як стало зрозуміло, що Трамп не скасує санкції проти Москви.

Фінансові ринки посилали цікаве повідомлення про президента Трампа та Росію. Після обрання Трампа інвестори, здавалося, робили ставку на те, що санкції проти Москви незабаром будуть ослаблені. Але ця впевненість зникла в кінці січня, і російські акції різко впали.

Про це пише Девід Ігнатіус у статті "Бульбашка Трампа" луснула на московських ринках", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

Це видно з чисел: з 7 листопада (день до виборів) по 27 січня індекс ММВБ провідних російських акцій зріс на 26%. Індекс російських фінансових акцій збільшився на 19% за той же період. Але цей висхідний темп раптово змінився. Станом на вівторок, індекс ММВБ впав на 10,4% від свого піку в січні, а фінансовий показник знизився на 6,5%.

Що сталося 27 січня? Після декількох тижнів негативних оповідань про можливі зв'язки між членами кампанії Трампа та Росією новий президент на прес-конференції заявив, що "ще дуже рано говорити про" скасування санкцій. Що стосується телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним, запланованої на наступний день, Трамп люб'язно відповів: "Подивимося, що станеться". За повідомленнями обох сторін, дзвінок зводився лише до смутних зобов'язань співробітництва в боротьбі з тероризмом.

Економісти сперечаються про те, чи знижують ринки очікування, чи вони наближаються до "випадкових блукань". Але в цьому випадку поворот здається досить раціональним. Інвестори вважали, що щось станеться, а потім вирішили, що цього може і не бути.

Посол США в ООН висловила ставлення своєї країни щодо санкцій проти Росії

Посол США в ООН висловила ставлення своєї країни щодо санкцій проти Росії

Гарне резюме ринкових очікувань було опубліковано в Bloomberg News 20 грудня під заголовком "Трамп розплачується з Путіним послабленням санкцій". Стаття цитувала опитування економістів, проведеного Bloomberg в тому ж місяці. 55% респондентів передбачали, що штрафи, введені після вторгнення Росії у Крим у 2014 році, будуть зняті протягом наступних 12 місяців. Всього за два місяці до цього, коли опитування передбачали, що Трамп програє, лише 10% відсотків чекали якогось ослаблення санкцій.

Радіючи, "Russia Today", який розвідка США називає пропагандистським каналом Кремля, опублікував статтю на своєму сайті, зазначивши опитування Bloomberg і пророкуючи, що "обрання Дональда Трампа, як очікується, принесе фундаментальні зміни у зовнішню політику США".

Більше всіх рішенням Трампа про скасування санкцій раділи керівники "Сбербанку" і VTB Group, двох великих московських банків, якими частково володіє російський уряд. Обидва стали об'єктами санкцій США, що обмежило можливість запозичення або переміщення грошей на Заході.

"Я думаю, що Трамп повинен скасувати санкції щодо чотирьох провідних російських банків", - сказав Андрій Костін, голова ВТБ, 19 січня. "Це було б дуже корисно. [Санкції] не вбили нас... але, звичайно, все це зробило наше майбутнє не таким яскравим, як ми очікували ", - пояснив він. ВТБ з'явився в так званих "Панамських документах" як можливий інструмент по відмиванню грошей для Путіна. Але банк заперечує ці звинувачення.

"Трамп – президент змін", - сказав Герман Греф, виконавчий директор "Сбербанку", в інтерв'ю газеті "Ведомости" 28 грудня. "Я зустрічався з Трампом, і у мене склалося дуже позитивне враження. Я знаю кілька людей з його команди", - сказав Греф, який був близьким радником Путіна, в перекладі інтерв'ю, опублікованому Newsweek.

Греф дійсно зустрічався з Трампом, у листопаді 2013 року, коли магнат був у Москві на конкурсі "Міс Всесвіт". Греф запросив Трампа на двогодинну вечерю в московському філіалі ресторану Nobu. "Після зустрічі залишилося хороше враження. Він розумна людина... [з] хорошим ставленням до Росії", - сказав Греф Bloomberg News.

Трамп, мабуть, був з ним згоден. Bloomberg цитує його коментар про московську вечерю виданню "Real Estate Weekly" після того, як він повернувся до Нью-Йорка. "Російський ринок небайдужий до мене. Там були майже всі олігархи".

Безперечно, російські банки були розчаровані, коли побачили, що Трамп відступає від будь-якого швидкого пом'якшення санкцій. Акції "Сбербанку", що продаються у Великобританії, зросли на 35% з 4 листопада по 27 січня, але тепер впали на 3,4%. Британські акції ВТБ, які підскочили на 20% на тлі радості через перемогу Трампа, знизилися на 4,5%, в порівнянні з їх піком в січні.

Ці фінансові махінації показують одну мало досліджену причину, яка пояснює, чому дійсно важливо, чи говорив колишній радник з національної безпеки Майкл Флінн з послом Росії Сергієм Кисляком про санкції до інавгурації, і чи зв'язувався хто-небудь з команди Трампа з російськими чиновниками.

Ці проблеми не просто цікавлять журналістів і критиків Трампа в Конгресі. Вони рухають ринки. Москва вважала угоду з Трампом перемогою, але тепер змінила свою думку.

Кремль невдоволений новою політикою Трампа на користь України

Кремль невдоволений новою політикою Трампа на користь України

Повʼязані теми:

Наступна публікація