Хемінгуей зізнався у вбивстві улюбленого кота

Хемінгуей зізнався у вбивстві улюбленого кота

Хемінгуей розповів у листі другу, що вбив улюбленого кота / Фото: Amazon

Письменнику довелося пристрелити кота Віллі після того, як тварина потрапила під колеса автомобіля.

Американському письменнику Ернесту Хемінгуею одного разу довелося застрелити улюбленого кота. Про цей епізод мова йде в одному з неопублікованих листів Хемінгуея, виставлених на огляд в Бібліотеці імені Джона Ф. Кеннеді у передмісті Бостона.

У бібліотеці представлені 15 листів Хемінгуея, адресованих венеціанському аристократу Джанфранко Іванчічу, з яким письменник познайомився у 1949 році. Послання, про які йде мова, були написані в період з 1953 по 1960 рік. У той час Хемінгуей жив на Кубі.

У листі, датованому 22 лютого 1953, Хемінгуей розповідає про те, як його кіт на ім'я Віллі був збитий машиною. Тварина мучилися, тому письменнику не залишалося нічого, окрім як пристрелити його. Доручити вбивство кота-кому іншому Хемінгуей не зміг.

Далі в листі Хемінгуей зізнається, що йому доводилося стріляти в людей, але ніколи не доводилося вбивати "когось, кого він знав і любив протягом 11 років, і хто і з двома зламаними лапками продовжував муркотати".

Письменник також зазначає, що відразу після того, як він пристрелив кота, до його будинку під'їхали якісь туристи. Він сказав їм, що зараз не самий влучний час для розмов і попросив їх виїхати. Проте "багатії на Кадилаку", як назвав їх Хемінгуей, висловили думку, що приїхали саме вчасно для того, щоб побачити "великого Хемінгуея, який плаче за котом". Письменникові довелося у грубій формі виштовхати настирливих шанувальників.

Кот Віллі, відповідно до книги "Коти Хемінгуея: ілюстрована біографія" послужив прообразом одному з котів в книзі "Острова в океані".

Хемінгуей був відомий своєю любов'ю до котів. До 1945 року у нього їх було 23. Хемінгуей, зокрема, був володарем шестипалого кота. Його нащадки, що успадкували шестипалість, на часі є однією з визначних пам'яток будинку-музею письменника на Кі-Весті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація