У ЄБРР вимагають скасувати рішення по "Нафтогазу"

У ЄБРР вимагають скасувати рішення по "Нафтогазу"

Фото: Facebook/Арсеній Яценюк

Рішення були прийняті не відповідно до правил корпоративного управління.

Європейський банк реконструкції та розвитку вимагає скасувати рішення про зміну Міністерством економіки статуту НАК "Нафтогаз України" і передання ПАТ "Укртрансгаз" в управління міністерства.

Про це заявив керівний директор ЄБРР по Східній Європі і Кавказу Френсіс Маліж у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно скасувати це рішення і сісти за стіл з Міністерством економіки і представниками "Нафтогазу", іншими необхідними партнерами і прийняти рішення, які будуть узгоджуватися із договором, який був підписаний між урядом України та ЄБРР", - заявив Маліж.

За його словами, ЄБРР готовий взяти участь у таких дискусіях.

"Ми стурбовані, дуже стурбовані, що рішення були прийняті не відповідно до нормальних правил корпоративного управління", - додав Маліж.

Він зауважив, що частиною угод уряду України з ЄБРР був кредит "Нафтогазу" в розмірі 300 млн доларів на купівлю природного газу та реформа "Нафтогазу", яка передбачає введення міжнародного контролю, проведення антикорупційних заходів, введення незалежної наглядової ради.

Маліж наголосив, що деякі з цих заходів були вжиті.

Своєю чергою, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що скасує рішення про про виведення закупівель "Укртрансгазу" з підпорядкування НАК "Нафтогаз" України, якщо  виявиться неправильним.

Про це Гройман повідомив на 13 щорічній зустрічі Ялтинської економічної стратегії, повідомляє LIGA.net.

Так Гройман відповів на питання експерта Атлантичної ради Андерса Аслунда, як він ставиться до такої реструктуризації компанії. За словами Аслунда, міжнародні організації та партнери України не задоволені цим кроком.

"Якщо ми побачимо, що це неправильно, прем'єр винесе відповідне рішення ... Але поки у мене такого рішення немає. Я в найближчі дні розберуся в цьому питанні і поставлю в ньому точку", - запевнив Гройсман.

"Потрібно розділити торгівлю, зберігання, транспорт і видобуток, як у всьому світі. Мінекономіки - це його право - вирішило йти таким шляхом. Якщо ми будемо бачити хоч один відсоток якихось загроз, ми, звичайно, це змінимо", - пояснив Гройсман в коментарі виданню.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України забрало у НАК "Нафтогаз" всі функції по управлінню "Укртрансгазом" та газотранспортною системою. Мінекономіки без відома "Нафтогазу" внесло до статуту компанії кілька відповідних змін. Міністерство додало кілька підпунктів в пункт 48 статуту, перебравши на себе вирішення питань з управління ГТС, обрання керівництва "Укртрансгазу", затвердження та внесення змін до статуту компанії і затвердження бюджету оператора ГТС.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація