РПЦ розриває стосунки з Константинополем і не приймає його рішень

РПЦ розриває стосунки з Константинополем і не приймає його рішень

Фото: Reuters

У Москві вважають, що Вселенський патріарх виключив себе з "канонічного поля православ'я".

Російська православна церква розриває відносини з Константинопольським патріархатом.

Таке рішення було ухвалене на засіданні Священного синоду РПЦ у Мінську 15 жовтня, передає "Інтерфакс".

"На сьогоднішньому засіданні Священного синоду було прийнято рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом", - заявив журналістам на брифінгу після закінчення Синоду глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон.

Представник РПЦ назвав дії Константинопольського патріархату стосовно України "беззаконними і канонічно нікчемними".

"Російська православна церква не приймає цих рішень, не буде ним слідувати. Розкол залишається розколом, лідери розколу залишаються лідерами розколу. А та церква, яка, визнавши розкольників, вступила з ними в спілкування, тим самим себе виключила з канонічного поля", - заявив митрополит Іларіон.

Також в Московському патріархаті сподіваються, що "здоровий глузд переможе" і Константинопольський патріархат змінить своє рішення щодо України.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

У Російській православній церкві, своєю чергою, звинуватили Константинополь у "катастрофічному порушенні" єдності світового православ’я. Там також зазначили, що такими діями Вселенський патріархат "легалізував розкол".

РПЦ розриває зв'язки з Константинополем

РПЦ розриває зв'язки з Константинополем

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація