10 провінційних палаців та садиб України, які обов'язково треба побачити

10 провінційних палаців та садиб України, які обов'язково треба побачити

Фото: www.flickr.com/Роман Кіцюк

10 невідомих маєтків України, які варто відвідати літом.

Багато палаців України знаходиться в жахливому стані. Від деяких залишились лише стіни, підмурки, або понівечена будівля з проламаним дахом. Час таких іде на роки. Проте навіть в маленьких селах трапляються маєтки з парками, які ще зберігають гідний вигляд. Більшість звісно потребують реставрації та дбайливого відношення, однак на фоні зруйнованих милують зір.

ТСН. Туризм підготував список з 10-ти палаців, які можна відвідати, а в деяких навіть пожити.

Шарівський палац

Фото: www.flickr.com/Ivan Froes

Шарівський палац знаходиться на околиці смт Шарівка, Харківської області. Ще одна назва будівлі – Цукровий замок, пов'язана з тим, що останнім власником садиби був цукровий магнат Леопольд Кеніг.

Будівництво палацу та навколишнього парку розпочалось в 1836 році.

Стиль будинку – неоготичний. Багато кімнат зберегли свій первинний інтер'єр та практично не потребують реставрації. Частково зберігся настінний живопис, кахельні печі, дубова обшивка стін, різьблення та дерев'яні парадні сходи.

Фото: www.flickr.com/kengoora

Передній фасад палацу прикрашений двома баштами з зубцями та шпилями. Праве крило будівлі, це господарські кімнати. Тут зберіглася піч на якій готували їжу для господарів садиби. Ліве крило – скляна двоповерхова галерея, яку прибудували в радянські часи. Вона повторює стиль палацу та додає йому певної симетричності.

Шарівський парк, це Пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Його площа більше 40 га. В низині парку знаходяться два озера, а на схилах розрослись дерева. Тут висаджені алеї з голландських лип. Вони не звичні тим, що ростуть як тополі. Навколо парку розкинувся ліс з древніми дубами віком 150-300 років.

Від палацу ведуть мощені алеї, а парк прикрашений трьома терасами та підпірними стінами. Вони, нажаль, залишаються занедбаними, однак додають садибі вишуканості. Через один з ставків прокладений кам'яний міст, що веде до центрального входу.

В 2001 році передній фасад будівлі був відреставрований. Проте інші фасади, тераси та містки залишаються в поганому стані. Важливим кроком було встановлення в 2012 році водостічних труб. Їх відсутність призводила до руйнування стін палацу.

Тут можна погуляти мальовничою місцевістю, зробити атмосферні фото та роздивитись прекрасну архітектуру маєтку. Окрім палацу в садибі є ще декілька будівель, що збереглись.

Маршрут. З Києва потрібно їхати в Харків. Вартість залізничного квитка – від 108 грн. Квиток на автобус – від 250 грн. З Харкова ходять рейсові автобуси до смт Краснокутськ, тут потрібно вийти перед знаком Шарівка. Від повороту до палацу іти близько 5 хвилин.

Палац Галаганів

Фото: www.flickr.com/Zhesin

Палац Галаганів знаходиться біля села Сокиринці, Чернігівської області. Будівля і навколишній парк складають Сокирницький архітектурно-парковий комплекс площею 425 га.

Маєток був збудований у 1823 – 1829 роках.

Палац виконаний у стилі ампір. Будівлю по центрі увінчує масивний декоративний купол. Другий поверх прикрашений колонами, які обрамлюють балкон. Від палацу ведуть два переходи до бокових флігелів, що додає йому величності. До входу, від центрального в'їзду веде алея довжиною 400 м.

На території садиби збереглись службові приміщення, приміщення для худоби, стайня та ворота.

Навколишній парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення. В паркові можна побачити близько 40 видів дерев, які висаджені алеями. Можна побачити хвойні декоративні насадження вздовж в'їзної алеї. Біля маєтку протікає річка Утка.

В палаці розташовується місцеве ПТУ та музей кобзаря О. Вересая. Тому можна побачити не лише розкішні фасади, а і внутрішнє убранство будівлі. В паркові є мальовнича альтанка, або ротонда. Серед чагарів загубився готичний місточок, який перебуває в жахливому стані.

На території маєтку проводиться кобзарський фестиваль "Вересаєве свято". Подія проходить наприкінці літа, однак не щороку.

Завдяки гарному станові палацу та навколишньої садиби сюди варто поїхати, побачити розкішний центральний вхід прикрашений грецькими статуями. А також службові будівлі, що перебувають в дещо гіршому стані.

Неподалік знаходиться Ічнянський Національний природний парк, а також садиба Тарановських в Качанівці. Їх також варто відвідати при екскурсії до Маєтку Галаганів.

Маршрут. З Києва потрібно їхати до міста Ніжин. Вартість залізничного квитка – від 170 грн. Квиток на автобус з Дарницького вокзалу (ходить тричі в день) – від 106 грн. З Ніжина варто їхати в напрямку смт Срібне. Потрібно вийти на повороті до селища Сокиринці, звідси до маєтку 5 км.

З Чернігова також можна проїхати до смт Срібне.

Палац Лопухіних

Фото: www.flickr.com/Вадим Артемчук

Садиба Лопухіних-Демидових знаходиться в місті Корсунь-Шевченківський, Черкаської області. Ансамбль розташований на трьох гранітних островах на річці Рось. Будівля палацу знаходиться на острові Коцюбинського.

В первинному вигляді маєток був закладений в 1782 році.

Стиль будівлі – неоготика. Палац має симетричну будову. По боках знаходяться башти-ризаліти, що задають риси будівлі. На рівні другого поверху є чималий мальовничий балкон.

З міста до палацового ансамблю веде міст. З нього відкривається чудова панорама на р. Рось та каньйон. Всі острови між собою з'єднані містками.

Фото: www.flickr.com/Ingvar Shapik

Вхід до садиби, це стилізована брама, яка нагадує середньовічне укріплення. Вся забудова добре зберіглась та має чудовий вигляд. Тут можна зробити масу фотографій на фоні палацу, в'їзної брами та скелястих берегів. Навколишній парк також зберігає чимало згадок про минуле.

В радянський період на території маєтку був створений Музей Корсунь-Шевченківської битви. Біля палацу є експозиція техніки часів Другої Світової війни. А в будівлі представлена зброя, одяг, стяги та історичні відомості про перебіг битви. Тому в будівлю можна зайти, оглянути інтер'єр та експонати музею.

Також тут є Картинна галерея та краєзнавчий музей. В навколишньому паркові, окрім місцевих порід дерев були висаджені також екзотичні.

Маршрут. Вартість квитка на потяг з Києва – від 110 грн. Квиток на автобус – від 108 грн.

Вороновицький палац

Фото: www.flickr.com/ukraineson

Вороновицький палац знаходиться в місті Вороновиця, Вінницької області. До садиби також входить парк, господарські приміщення, погріб та водонапірна башта, що добре збереглись.

Маєток було зведено на основі старого палацу в 1770 – 1777 роках для політичного діяча Речі Посполитої Ф. К. Грохольського. Звідси ще одна назва Палац Грохольських.

Палац був збудований в стилі раннього класицизму. Він має центричну ввігнуту форму.

В навколишньому паркові росте багато старовинних дерев, однак він практично не зберіг свого початкового вигляду.

В будівлі зараз розміщується Вороновицький музей історії авіації та космонавтики України. Основна експозиція, це роботи О. Можайського, який створив один з перших літаків у світі. Сам музей буде цікавий любителям авіації. Графік роботи: з понеділка до п'ятниці, 8:00 – 17:00.

Численні елементи внутрішнього оздоблення палацу залишились в чудовому стані. Повністю збереглись інтер'єри круглої та овальної зали. Відвідавши музей можна оцінити всю велич колишнього маєтку.

Фасади палацу та навколишні будівлі реставруються. Будівля з розкішною ліпкою зараз повертає свої колишні риси. Деякі елементи зовнішнього декору були відлиті заново. А вікна та двері замінені на нові. Тому, цілком можливо, що незабаром палац буде виглядіти відповідно до всіх європейських стандартів.

Тут можна зробити чудові ретро-фото, як ззовні так і в середині палацу.

Маршрут. Місто Вороновиця знаходиться в 20 км від обласного центру, тому найзручніше буде дістатись звідси. Квиток на потяг Київ-Вінниця коштує – від 115 грн. Квиток на автобус – від 140 грн. З Вінниці до містечка ходять рейсові автобуси.

Палац княгині Щербатової

Фото: www.flickr.com/ukraineson

Палац Щербатової знаходиться в місті Немирів, Вінницької області. Його інша назва Немирівський палац. Ще з радянських часів тут облаштовано санаторій.

Маєток в теперішньому вигляді був збудований в 1894 – 1917 роках. За легендою княгиня Марія Щербатова гостювала в Англії і там помітила подібний замок. Коли вона приїхала в свої володіння наказала розібрати стару будівлю і спорудити новий палац.

Стиль маєтку – неокласицизм. Палац зберігся в чудовому стані. Вхід охороняють два кам'яних лева, а арку підпирають колони в античному стилі.

Навколишній парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення. Його площа більша 80 га. На території парку протікає річка, а також є кілька штучних ставків. Його розмір дозволяє гуляти тут скільки завгодно не проходячи в тих самих місцях.

Приїжджі можуть не лише любуватись фасадами та гуляти мальовничим парком, а і зайти в палац. В будівлі збереглись елементи внутрішнього інтер'єру, старовинна ліпка, каміни та багато іншого. За один день все оглянути неможливо.

Фото: www.flickr.com/ukraineson

Санаторій, має декілька унікальних для України відділень. Тут лікують легеневі захворювання, хвороби кровоносної та нервової систем. Також тут проводять профілактику патологій вагітності. Для бажаючих відпочити діють: корти, спортивні майданчики та зали, танцювальний зал, басейн, галерея, бібліотека та музей. На території санаторію можна порибалити, або піти на екскурсію.

Вартість проживання в санаторії – від 390 грн. за двомісний номер. В вартість також входить 4-х разове харчування та лікування відповідно до діагнозу лікаря.

Маєток чудове місце для оздоровлення, а також задоволення своїх естетичних потреб.

Маршрут. Квиток на автобус Київ – Немирів коштує від 205 грн. Залізницею потрібно їхати до Вінниці, вартість квитка від 230 грн. Квиток на автобус Вінниця – Немирів – від 30 грн.

Палац Мерінга

Фото: www.instagram.com/alenatomchyk

Маєток знаходиться в селі Старі Прилуки, Липовецького району, Вінницької  області. Вважається що за зовнішнім виглядом будівля дещо нагадує Маріїнський палац в Києві.

Палац був збудований до 1769 року.

Стиль маєтку – необароко. Цікаво, що внутрішній інтер'єр є повною протилежністю фасадів будівлі. Тут переплелись ампір та мавританський стиль. Це стає помітно зразу при вході в будівлю, її передпокій просякнутий арабськими мотивами в декорі.

Зараз в палаці розміщується загальноосвітня школа-інтернат. Будинок знаходиться не в найкращому стані та потребує реставрації. Ходять легенди, що в палаці приховані численні скарби, а також залишається не знайденим винний льох. Цю теорію підтверджує знахідка, що була нещодавно зроблена. В стіні будівлі знайшли портрет Мерінга, перський килим та золоті монети.

За будівлею знаходиться невеличкий парк, який закінчується біля річки Десна. Не дивлячись на поганий стан садиба дуже мальовнича.

На території маєтку діє Покровська церква.

Садиба отримала свою назву від відомого державного діяча та політика XIX століття Сергія Мерінга. Він був останнім власником цих земель перед приходом радянської влади.

Маршрут. З Києва потрібно їхати до Вінниці. Вартість залізничного квитка від 230 грн. Вартість квитка на автобус від 150 грн. З Вінницького автовокзалу №3 ходить рейсовий автобус до селища.

Палац Ганських

Фото: www.flickr.com/yakitory

Маєток Ганських знаходиться в селі Верхівня, Ружинського району, Житомирської області. В садибі з 1847 по 1850 роки проживав Оноре де Бальзак.

Палац був збудований в 1800 році.

Стиль маєтку – ампір. Зовнішнє оздоблення палацу добре зберіглось. Над головним входом зображено вершника з вінком у руці. Задній фасад будівлі знаходиться в дещо гіршому стані.

Зараз у палаці знаходиться місцевий аграрний технікум. Крім того три кімнати на другому поверсі відведені під Музей Оноре де Бальзака. Ці кімнати зберігають особисті речі французького письменника та мають розкішне убранство. В будівлі добре зберігся старовинний інтер'єр та розкішна ліпка.

Фото: www.instagram.com/ivtestov

Ви можете відвідати садибу, а також дізнатись про деталі життя та кохання Бальзака.

Поряд з основною будівлею є два флігелі, від яких до палацу ведуть підземні ходи. Вони раніше використовувались прислугою маєтку. Неподалік знаходиться родинний склеп, який зараз слугує каплицею.

Навколишній парк має площу більше 30 га. Тут є численні алеї, старовинний місток та криниця Бальзака.

Маршрут. З Києва до Ружина ходить маршрутний автобус, вартість від 140 грн. Від райцентру до селища Верхівня курсують маршрутки. 

Палац Чечеля

Фото: www.flickr.com/ipernity.com/doc/d-f [hat Suckr verlassen]

Маєток Чечеля знаходиться в селі Самчики, Старокостянтинівського району, Хмельницької області. Садиба одна з кращих за станом в Україні. Тут облаштовано розкішний музей.

Новий палац та навколишній парк в пейзажному романтичному стилі було закладено в першій половині XIX століття.

Стиль палацу – пізній класицизм, або ампір. Його інколи порівнюють з Версальським палацом. Передній фасад прикрашує портик з колонами. Внутрішній інтер'єр та кімнати збереглись в первинному вигляді. Фрески намальовані відомим художником Михайлом Врубелем. В будівлі збережено багато предметів побуту його останніх власників. Вражають розкішшю Блакитна, Червона та Римська зали. Також тут є кімната виконана у японському стилі.

Фото: www.flickr.com/ipernity.com/doc/d-f [hat Suckr verlassen]

Від палацу до парку ведуть старовинні сходи.

Садиба має назву Палацово-парковий ансамбль "Самчики". Парк займає територію 18 га. В 50-х роках минулого століття його було значно змінено. Первісна задумка була втрачена. Однак зараз ведуться роботи по відновленню старовинних пейзажів. Тут зростає більше двохсот видів дерев, вік яких сягає 200 років.

Окрім головної будівлі збереглись службові приміщення та Китайський будиночок. В ньому знаходиться погріб, який добре зберігся.

Музей Садиба Чечеля працює з вівторка до п'ятниці, з 9:00 до 17:00. В суботу та неділю з 9:00 до 16:00. Понеділок – вихідний.

Маршрут. З Києва потрібно їхати до міста Старокостянтинів. Квиток на автобус коштує від 230 грн. Відправляється з автостанції біля залізничного вокзалу. Вартість залізничного квитка на потяг Київ – Старокостянтинів – від 160 грн.

Вишнівецький палац

Фото: www.flickr.com/Ingvar Shapik

Садиба Вишнивець знаходиться у смт Вишнівець, Збаразького району, Тернопільської області. Це колишня резиденція князів Речі Посполитої – Вишневецьких. Зараз тут облаштовується музей.

Маєток був закладений у 1730-х роках.

Архітектура палацу виконана в стилі класицизму. Центральна частина будівлі виступає вперед та прикрашена трикутним щитом з розкішним ліпленням. На території маєтку в давнину знаходився замок, який зараз зруйнований.

Навколо садиби є огорожа XVIII століття. Ворота і паркан з цегляних стовпів частково збереглися. Неподалік знаходиться Храм воскресіння Хрестового.

Навколишній парк має англійський стиль, однак він занедбаний. Тут зберіглись старовинна лавка та місток.

Фото: www.flickr.com/Ingvar Shapik

Садиба входить до складу Національного заповідника "Замки Тернопільщини". В 2014 році була завершена комплексна реконструкція палацу. Деякі кімнати облаштовуються старовинними меблями та картинами. Зберігся незвичайний вигляд стелі та сходів. З балкону палацу відкривається чудова панорама. Це ще одне місце, де можна зануритись в атмосферу минулого та зробити атмосферні фото.

Окрім палацу збереглися службові та господарські будівлі. Вони додають величі маєткові.

Вишнівецький палац вважається одним із найкращих в місцевості. Однак туристів тут буває мало, тому при екскурсії ніхто не буде заважати робити фото. Музей працює з 08:00 до 17:00. Перед поїздкою зв'яжіться з адміністрацією.

Маршрут. Спочатку варто їхати до Тернополя. Вартість квитка на потяг Київ – Тернопіль – від 180 грн. З Тернополя в Вишнівець ходять маршрутки, вартість 30 грн.

Палац графів Шенборнів

Фото: www.flickr.com/vesnushka

Маєток Шенборнів знаходиться в селі Карпати, Мукачівського району, Закарпатської області. Будівлі добре збереглись. В палаці знаходиться оздоровчий санаторій.

Садиба була закладена в 1890 – 1895 роках.

Палац збудований в стилі французького ренесансу. Ще одна його назва "Астрономічний". Це пов'язано з тим що будівля має 365 вікон й ще одне замуроване, 52 кімнати та 12 входів. Відповідно як днів, тижнів і місяців у році.

Навколишній парк також складає частину санаторію та має площу 19 га. Він віднесений до пам'яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Серед дерев тут можна знайти низку цілющих джерел, бювет з мінеральною водою  та скульптури тварин. Також в паркові є мальовниче озеро та протікає річка Латориця.

В санаторії лікують серцево-судинні хвороби та захворювання нервової системи. Вартість проживання в двомісному номері розпочинається з 435 грн. В вартість також входить 3-охразове харчування та лікування за призначенням лікаря. Заїзд з 8:00 до 20:00.

В санаторії є сауна, джакузі, солярій, кіно-концертний зал та інше. Також можна рибалити та відвідати екскурсії.

Маршрут. Якщо ви плануєте їхати залізницею то неподалік знаходиться залізнична станція "Карпати". З Києва до станції "Карпати" квиток коштує від 130 грн.

Наступна публікація