Іспанське рагу "фабада" - гарячий привіт із холодної Астурії
Фабада найчастіше з'являється на столах астурійців у холодну пору року і грає роль страви, яка чудово зігріває.

Астурія - один із північних регіонів Іспанії, де традиційно мало туристів. Це, насамперед, пов'язано з тим, що температура в східній і південній частині Піренейського півострова, популярних серед туристів, набагато вища, через що шанувальники пляжного дозвілля воліють відпочивати саме там. Тим часом, цей регіон через свою невідомість і віддаленість від більшості туристичних стежок заслуговує на особливу увагу. І ніщо так не допомагає дізнатися культуру, як кухня.
Фабада - перша страва, назва якої походить від астурійського слова fabas, що в перекладі означає "квасоля". Це густий і щільний суп, який готують із білої квасолі і різноманітних ковбасок. Насичений червоний колір фабаді надають шафран і паприка. Її, як правило, їдять в обід, часто як головну страву.
Фабада
Інгредієнти
біла квасоля - 750 г
підкопчені ковбаски (в ідеалі chorizo) - 3 шт.
кров'яні ковбаски - 3 шт.
бекон - 1-2 смужки
копчена свиняча рулька - 150-200 г
цибуля - 1 шт.
часник - зубчик
сіль, паприка, шафран – за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: квасолю замочуємо на ніч. Вранці воду зливаємо, квасолю заливаємо холодною водою так, щоб вона покривала боби. Ставимо каструлю на середній вогонь.
Крок 2: коли вода закипить, знімаємо піну, додаємо в каструлю нарізані ковбаски, м'ясо, цибулину і часник. Зменшуємо вогонь і варимо на повільному вогні до повної готовності квасолі, поки вона не стане м'якою.
Крок 3: додаємо за смаком сіль, паприку і шафран. Перед подачею на стіл дати страві настоятися.
Крок 4: фабаду, з якої після приготування дістають м'ясо і подають його як гарнір, прийнято запивати червоним вином або сидром.