Українська "криза" все ще перебуває на критичному етапі - Китай

Українська "криза" все ще перебуває на критичному етапі - Китай

Китай продовжуватиме діяти відповідно до заклику президента Сі до спільних зусиль у чотирьох сферах / Фото: Pexels

Спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей завершив свій візит до України та інших країн.

Його поїздку прокоментували під час чергової пресконференції речниці МЗС Мао Ніни 29 травня 2023 р.

Про це пише пресслужба МЗС Китаю

Мао Нін заявила, що 15 по 26 травня 2023 року спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей відвідав Україну, Польщу, Францію, Німеччину, штаб-квартиру ЄС і Росію, щоб мати широкі контакти та обмінюватися інформацією з різними сторонами щодо політичного врегулювання в Україні.

Йшлося про необхідність «чітко висловлювати позицію та пропозиції Китаю, прислухатися до думок та порад різних сторін і вибудовувати спільні міжнародні порозуміння».

«Усі сторони надають великого значення візиту спеціального представника Лі Хуея, повністю визнають позитивну роль Китаю в просуванні переговорів про мир, вітають заклик Китаю до поваги суверенітету та територіальної цілісності та дотримання цілей і принципів Статуту ООН і висловлюють надію, що Китай продовжуватиме здійснювати свій конструктивний вплив», - йдеться у повідомленні.

На думку Китаю, зараз українська «криза» все ще перебуває на критичному етапі.

«Надалі Китай продовжуватиме діяти відповідно до заклику президента Сі до спільних зусиль у чотирьох сферах, чотирьох принципах і трьох зауваженнях, зміцнювати діалог і спілкування з усіма сторонами, продовжувати будувати спільне розуміння та взаємну довіру, заохочувати міжнародне товариство до пошуку найширшого спільного розуміння та зробити внесок Китаю в політичне врегулювання кризи в Україні», - йдеться у повідомленні.

Представники ЗМІ уточнили у речниці, що західні офіційні особи, знайомі з нещодавньою поїздкою спеціального посланника Лі Хуея до Європи, кажуть, що Китай пропонує припинення вогню, яке залишить Росію у володінні частинами України, згідно зі звітом The Wall Street Journal.

У відповіді посадовиця сказала звернутися до ЗМІ.

Також міністр закордонних справ України публічно заявив, що він контактував з іншими сторонами, і жодна країна не сказала, що спеціальний представник Лі Хуей зробив зауваження, про які повідомляють журналісти.

Нагадаємо, президент Китаю Сі Цзіньпін заявив прем’єр-міністру Росії Михайлу Мішустіну, що Китай і Росія готові твердо підтримувати одне одного в "основних інтересах". В CCN вважають, що "Пекін кидає Москві економічний рятівний круг на тлі ізоляції та санкцій Заходу".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спеціальний посланець Китаю Лі Хуей під час візитів до європейських столиць у справі мирного врегулювання в Україні закликав залишити Росії окуповані території України та негайно припинити бойові дії.

Крім того, ми раніше інформували, що лідери G7 під час саміту в Хіросімі звернулися із закликом до Китаю чинити тиск на країну-агресорку Росію.

Читайте також:

Китай посунув Росію

Китай посунув Росію

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація