Заради свого здоров'я та довголіття відмовтесь від усього смаженого - так ви захистите організм від надшкідливого впливу трансжирів.
Трансжири не сумісні зі здоров'ям, ясним розумом та довголіттям.
Українці не цінують своє здоров'я та життя. Інакше чим пояснити, коли молода мама в поїзді дає 3-річній дитині вафлі, потім печиво з кремовою начинкою і на довершення - "сік" із пакетика? Про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, сказала, що не подумала.
- Чому з'явились трансжири?
Необхідність знайти дешеві замінники вершковому маслу поклала початок маргариновій промисловості, яка навчилась рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродньою будовою. Після процесу гідрування, тобто насичення олій воднем, природня цисструктура перетворюється на неприродню трансструктуру, тобто змінює свою вигнуту, U-подібну форму, на рівну.
- Чим небезпечні трансжири?
Трансжири запускають стрес ендоплазматичної сітки (спеціальної структри всередині кожної клітини), внаслідок чого запускається каскад хронічних хвороб:
- швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей. В плазмі крові людей, які вживають продукти з трансжирами, росте рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і падає рівень "хорошого" (ЛПВЩ), росте рівень тригліцеридів.
- розвиваються різноманітні запалення в організмі.
- зростають "маркери" запалення, такі, як:
- фактор некрозу пухлини,
- інтерлейкін-6,
- С-реактивний протеїн.
Заради цікавості можете їх здати і побачити свій результат.
- зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишечника, лімфоми, лейкемії;
- а також - нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легенів.
Трансжири конкурують з "нормальними" жирами за ферменти біосинтеза та метаболізму цих кислот. Руйнівний вплив трансжирів виявляється не відразу, але пристрасть до них - це високий ризик виникнення важких хвороб, перед якими медицина може виявитися безсилою.
- Що робити?
Всіма можливими силами сприяти прийняття цього законопроекту, щоб вберегти себе та своїх близьких від майбуніх проблем.
А поки загроза існує, варто:
1. Читати упаковки продуктів, які купуєте (масло, йогурт, сир, крекери, кондитерські вироби, готові напівфабрикати) - "частково гідрогенізований жир" чи "рослинний жир" свідчать про те, що там є трансжири. Не вбивайте себе.
2. Не смажте і не їжте смаженого. Всі обсмажені до хрустої скоринки страви містять трансжири. Не вбивайте себе.
Де завжди, без виключень, містяться трансжири?
- картопля-фрі;
- чіпси;
- листкове тісто ("Наполеон", круасани);
- піца напівфабрикатна;
- попкорн;
- пончики;
- пиріжки;
- кекси;
- здоба;
- цукерки і печиво з кремовими начинками.
Бережіть своє здоров'я!
Оригінал
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!