Трансжири: повільні вбивці
Заради свого здоров'я та довголіття відмовтесь від усього смаженого - так ви захистите організм від надшкідливого впливу трансжирів.
© ТСН.ua
Трансжири не сумісні зі здоров'ям, ясним розумом та довголіттям.
Українці не цінують своє здоров'я та життя. Інакше чим пояснити, коли молода мама в поїзді дає 3-річній дитині вафлі, потім печиво з кремовою начинкою і на довершення - "сік" із пакетика? Про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, сказала, що не подумала.
Чому з'явились трансжири?
Необхідність знайти дешеві замінники вершковому маслу поклала початок маргариновій промисловості, яка навчилась рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродньою будовою. Після процесу гідрування, тобто насичення олій воднем, природня цисструктура перетворюється на неприродню трансструктуру, тобто змінює свою вигнуту, U-подібну форму, на рівну.
Чим небезпечні трансжири?
Трансжири запускають стрес ендоплазматичної сітки (спеціальної структри всередині кожної клітини), внаслідок чого запускається каскад хронічних хвороб:
швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей. В плазмі крові людей, які вживають продукти з трансжирами, росте рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і падає рівень "хорошого" (ЛПВЩ), росте рівень тригліцеридів.
розвиваються різноманітні запалення в організмі.
зростають "маркери" запалення, такі, як:
- фактор некрозу пухлини,
- інтерлейкін-6,
- С-реактивний протеїн.
Заради цікавості можете їх здати і побачити свій результат.
зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишечника, лімфоми, лейкемії;
а також - нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легенів.
Трансжири конкурують з "нормальними" жирами за ферменти біосинтеза та метаболізму цих кислот. Руйнівний вплив трансжирів виявляється не відразу, але пристрасть до них - це високий ризик виникнення важких хвороб, перед якими медицина може виявитися безсилою.
Що робити?
Всіма можливими силами сприяти прийняття цього законопроекту, щоб вберегти себе та своїх близьких від майбуніх проблем.
А поки загроза існує, варто:
1. Читати упаковки продуктів, які купуєте (масло, йогурт, сир, крекери, кондитерські вироби, готові напівфабрикати) - "частково гідрогенізований жир" чи "рослинний жир" свідчать про те, що там є трансжири. Не вбивайте себе.
2. Не смажте і не їжте смаженого. Всі обсмажені до хрустої скоринки страви містять трансжири. Не вбивайте себе.
Де завжди, без виключень, містяться трансжири?
картопля-фрі;
чіпси;
листкове тісто ("Наполеон", круасани);
піца напівфабрикатна;
попкорн;
пончики;
пиріжки;
кекси;
здоба;
цукерки і печиво з кремовими начинками.
Бережіть своє здоров'я!
Оригінал
Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!