Облікову ставку НБУ підвищили до 14,5% річних

Облікову ставку НБУ підвищили до 14,5% річних

Фото: УНІАН

Причиною стало відхилення темпів інфляції від прогнозованих.

Національний банк України від 15 грудня 2017 року підвищить облікову ставку до 14,5% річних у зв'язку з посиленням інфляційних ризиків.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 14.5% річних з 15 грудня 2017 року. З огляду на посилення інфляційних ризиків проведення більш жорсткої монетарної політики є необхідним для зниження інфляції до цільового рівня у середньостроковій перспективі. Протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, проте повільніше ніж прогнозував Національний банк. У листопаді 2017 року вона становила 13.6% річних", - йдеться у повідомленні.

Відхилення від прогнозованих темпів інфляції в НБУ пояснюють підвищенням виробниих витрат на пожвавлення споживчого попиту. Також до факторів відносять підвищення цін на паливо, а також сирі продовольчі товари, продукти харчування, послуги тощо.

Таким чином, інфляція набагато суттєвіше відхилилася від прогнозованого рівня, у зв'язку з чим і було ухвалене рішення підняти облікову ставку.

"У разі подальшого посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки, щоб привести інфляцію до цільової траєкторії. Наступне рішення щодо облікової ставки у січні 2018 року буде прийматися з урахування нових макроекономічних прогнозів, зокрема щодо інфляції", - додають у прес-службі НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України спростив порядок ввезення резидентами готівкової іноземної валюти. Без документів, що підтверджують походження коштів, тепер можна ввозити суми в понад 10 тисяч євро та їх еквіваленти.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація