В Україні другий місяць поспіль падають ціни – Держстат

В Україні другий місяць поспіль падають ціни – Держстат

Фото: УНІАН

Індекс цін за липень склав мінус 0,6%.

В Україні в перші два місяці літа падали ціни. У червні індекс цін склав мінус 0,5%, у липні – мінус 0,6% (порівняно з попереднім місяцем).

Такі дані наводить Державна служба статистики.

Водночас, порівняно з липнем 2018-го споживчі ціни в липні нинішнього року зросли на 9,1%.

На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,7%. Найбільше (на 13,6%) подешевшали овочі. На 0,3–0,1% знизилися ціни на молоко, продукти переробки зернових, сметану, соняшникову олію, сири, масло. Водночас на 15,2% подорожчали яйця, на 2,9–0,7% – цукор, фрукти, хліб, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,6%, алкогольні напої – на 0,5%. Одяг і взуття подешевшали на 4,5%, зокрема, взуття – на 5,2%, одяг – на 3,9%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,3% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 10,4%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 0,8%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,5%, каналізацію – на 0,4%.

Ціни на транспорт у цілому знизилися на 1,1% в основному через здешевлення палива та мастил на 3,2% та автомобілів на 1,1%.

Нагадаємо, Нацбанк прогнозує, що за підсумками 2019 року інфляція в Україні становитиме 6,3%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація