Тимошенко і Луценко можуть "застрягти" в тюрмі на 12 років

Тимошенко і Луценко можуть "застрягти" в тюрмі на 12 років

Тимошенко і Луценку можуть продовжити термін ув'язнення. / Фото: Прес-служба БЮТ

Луценка судитимуть в Києві, а Тимошенко - в Харкові.

Головні опозиціонери Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, отримавши вироки по одних справах, незабаром знову стануть учасниками тяжб за іншими епізодами.

Луценко будуть судити в Києві, а Юлію Тимошенко в Харкові, пише "Газета Киевская".

2 квітня в Печерському суді вже відбулося перше засідання по новій-старій справі Луценка, де його звинувачують у нібито незаконному розпорядженні стежити за шофером екс-заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком. Зовнішнє спостереження за ним було встановлено в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка.

Перше засідання закінчилося, щойно розпочавшись, оскільки до суду чомусь не доставили обвинуваченого. На думку представника держобвинувачення Дмитра Лобаня, вина екс-міністра в цій справі доведена і є документ про продовження стеження, який міністр завізував в обхід закону. Захист вважає інакше.

"Луценка звинувачують в тому, що він підписав наказ про продовження строків зовнішнього спостереження за водієм Сацюка, хоча в документообігу МВС не існує зразка подібного документа", - стверджує адвокат екс-міністра Олексій Баганець.

За його словами, "наружку" за водієм Давиденком пустили за вказівкою Генпрокуратури. Сам же Давиденко в суді заявив, що не вважає себе потерпілим від незаконних наказів Луценка, і більше того - зізнався, що написав заяву за вказівкою і під диктовку слідчого ГПУ.

"Стаття "Зловживання службовим становищем", яку інкримінують зараз Луценку, передбачає покарання від 5 до 12 років в'язниці, проте не думаю, що екс-міністру додадуть термін. Адже і за попередньою справою йому могли дати від 7 до 10 років, а засудили до 4 років", - заявив адвокат.

А от у новій справі Тимошенко захист очікує будь-яких несподіванок, аж до збільшення терміну покарання. Харківський суд готується розглянути справу про ухилення від сплати податків під час її перебування прем'єр-міністром і главою корпорації ЄЕСУ. Справою займалися слідчі СБУ, і, як заявив шеф спецслужби Ігор Калінін, зібрано достатньо доказів вини екс-прем'єра і заявлений позов про збиток державі на 19,5 млн грн.

"За попередньою "газовою справою" ми вже бачили, що влада готова на будь-які підтасування, тому фінал може бути яким завгодно. За новою справою покарання - до 12 років в'язниці. Крім цього, зараз ще розслідується дві кримінальні справи проти Тимошенко. У Генпрокуратурі вважають, оскільки матеріали потрапили в суд - і за епізодом з водієм Сацюка, і по ЄЕСУ Тимошенко, значить, зібрані докази провини колишніх членів Кабміну", - заявив адвокат Тимошенко Сергій Власенко.

Однак, за словами Юрія Бойченка, начальника прес-служби ГПУ, прогнозувати, чи збільшаться терміни ув'язнення Луценка і Тимошенко, наразі неможливо, оскільки має пройти судове слідство і суд повинен оцінити докази по закону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація