В Україні з'явилась нова професія - "рішали" проблем бізнесу у Раді

В Україні з'явилась нова професія - "рішали" проблем бізнесу у Раді

В Україні з'явились "свахи" бізнесу і влади / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Спеціалісти з GR налагоджують контакти між бізнесом та владою, ведучи переговори в кулуарах, на фуршетах та в інших місцях неформального спілкування.

В Україні з'явилася нова професія - GR-менеджер, людина, яка займається налагодженням зв'язків з владою.

Спеціаліст з GR (з англ. Government Relations - зв'язки з владою) налагоджує контакти між бізнесом та владою, ведучи переговори з її представниками в кулуарах, на фуршетах та в інших місцях неформального спілкування і знаходячи для своїх клієнтів шляхи до необхідних законопроектів, дозвільних процедур та зустрічей, пише "Корреспондент".

Самі GR-менеджери переконують, їхня професія не має відношення до корупції. Проте вони не приховують, що в українській свідомості одразу ж перетворились на таких собі "рішал", здатних за допомогою підкупу депутатів пропихнути в парламенті необхідні бізнесу закони.

"Ми перекладаємо з мови бізнесу на мову держави", - заявляє засновник Ukrainian Government Relations Consulting Сергій Биков.

Спеціаліст-початківець у цій сфері претендує на зарплату від $ 5 тис., керівник - до $ 10 тис.

За словами керівника GR-практики міжнародної юридичної фірми Integrites Руслана Бернацького, потреба вітчизняного бізнесу в джіарщиках набрала обертів через зростання ролі держави в реалізації бізнеспроектів.

Головні клієнти спеціалістів з GR - компанії, задіяні в пріоритетних для держави сферах - нафтогазовій галузі, металургії, телекомунікаціях, а також закордонні фірми, які прагнуть вийти на український ринок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація