У Туреччині ще один візантійський храм перетворили на мечеть

У Туреччині ще один візантійський храм перетворили на мечеть

Йдеться про монастир Хору в Стамбулі

Президент Туреччини Реджеп Ердоган перетворив ще один візантійський храм у мечеть.

Глава Туреччини видав указ, повідомляє Hürriyet Daily News.

Йдеться про монастир Хору в Стамбулі. Зазначається, що одну з найвідоміших візантійських будівель міста передали управлінню у справах релігії місяць потому, як собор Святої Софії прирівняли до мечеті. Наразі не відомо, коли у храмі  почнуться богослужіння мусульман.

До слова, монастирська церква була побудована в 11 столітті. Через 50 років склепіння церкви впали через землетрус. Храм відновили коштом молодшого сина імператора Олексія. У 15 столітті Османська імперія перетворила церкву на мечеть Каріе. У храмі збереглися унікальні мозаїки та фрески 14 століття, на яких зображені сцени з Біблії.

Фото: Associated Press

Нагадаємо, що 10 липня, вищий адмінсуд Туреччини анулював статус музею для собору Святої Софії і відкрив шлях до перетворення собору на мечеть. Справу розглядали за ініціативи турецького президента Ердогана. Саме він і наполягав на зміні статусу. Того ж дня турецький президент підписав закон, який визнав споруду мечеттю. 

Відомо, що під час намазів християнські ікони в соборі завішуватимуть, або затемнювати лазерами, адже іслам забороняє зображення людей. 24 липня тисячі мусульман взяти участь у першому за 86 років намазі у соборі Святої Софії. 

Тисячі мусульман вперше зібралися на молитву у нещодавно визнаному мечеттю соборі Святої Софії

Тисячі мусульман вперше зібралися на молитву у нещодавно визнаному мечеттю соборі Святої Софії

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація