Ці рогалики настільки популярні в Закарпатті, що навіть отримали мініпам'ятник в Ужгороді.
Кіфлики – традиційна закарпатська випічка, яку готують з різноманітними начинками, найчастіше це якесь варення або порубані горіхи. За формою вони нагадують рогалики або круасани. За однією з версій така випічка була відома ще з XII століття і, схоже, прийшла в європейську кухню з Туреччини, де цей рогалик отримав свою форму завдяки мусульманському півмісяцю. А кумедне слово "кіфлики" походить від німецького назви рогаликів – kipferl.
Пам’ятник кіфлику поставили 2019 року в Ужгороді на парковці навпроти торгівельного центру на вулиці Собранецькій. Авторами бронзового кіфлика стали молоді скульптори Роман Мурник та Степан Руснак. Мініскульптура зображує закарпатську ґаздиню з популярним різновидом печива на Закарпатті – кіфликом, яка сидить на качалці для тіста.
Кіфлики
Інгредієнти
Борошно - 500 г
масло вершкове - 250 г
сметана - 130 мл
цукрова пудра - 1 ст. л.
Повидло сливове (або густе варення) - за смаком
Покроковий рецепт
Крок 1: до просіяного борошна додаємо вершкове масло, порізане шматочками, гарненько перетираємо до утворення крихти,
Крок 2: додаємо сметану і замішуємо м'яке, еластичне тісто.
Крок 3: тісто загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холодильник на годину.
Крок 4: тісто дістаємо з холодильника, ділимо на три частини і тонко розгортаємо. Ріжемо тісто на квадратики, зверху викладаємо повидло (або густе варення), згортаємо рулетиками, а потім формуємо підківки-кіфлікі.
Крок 5: випікаємо 15-20 хвилин за температури 200 градусів до золотистого кольору.
Крок 6: готові "кіфлики" посипаємо цукровою пудрою.