Супрун знищила міф про зміщення дисків у хребті

Супрун знищила міф про зміщення дисків у хребті

Фото: УНІАН

Вона розповіла, що насправді може статися з міжхребцевими дисками.

Міжхребцеві диски у людини дуже міцно пов'язані з хребтом і не можуть вилетіти або зміститися. 

Про це розповіла виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, якщо лікар каже, що міжхребцеві диски вилетіли або змістилися і їх треба вставити назад, варто бути обачливим, адже такого діагнозу не існує. В рамках повсякденної активності диск вилетіти не може. 

Можливо ви чули про "вилітаючий" або "зміщений диск" в хребті. Та чи можуть диски вилітати, а найголовніше, чи можна їх...

Опубліковано Уляна Супрун 12 червня 2018 р.

"Хоча іноді пацієнти заперечують: “Що ж тоді клацнуло в спині, коли мануальний терапевт начебто вправляв мені диск?” Насправді хрускіт або клацання виробляють міжхребцеві суглоби (а в грудному відділі ще і реберно-хребетні суглоби). В рідині, яка є в суглобах, міститься розчинений азот. Під час різкого натискання на хребці в суглобах може відбутись швидке зниження тиску, розчинений азот переходить в газоподібний стан, що і супроводжується характерним звуком", - пише Супрун.

Фото: ТСН.ua

За її словами, зміщуватися можуть лише фрагменти внутрішнього ядра диска, зокрема через тріщини фіброзного кільця внаслідок дегенеративно-дистрофічних процесів. Тому тим, хто рекомендує або збирається вправляти міжхребцевий диск, довіряти не варто.

"Міжхребцеві диски - це еластичні хрящові “прокладки” між хребцями (від другого шийного хребця до крижів). Кожен з них складається із зовнішнього фіброзного кільця, що безпосередньо зв’язує хребці та ​​внутрішнього пульпозного ядра, яке по консистенції нагадує щільний гель. Спереду і ззаду диски покриті потужними поздовжніми зв'язками, які йдуть уздовж всього хребта і є одними з найміцніших зв'язків в нашому тілі", - додала Супрун.

Раніше Уляна Супрун розвіяла низку міфів щодо інсульту. Також вона розповіла, що насправді необхідно робити, якщо хвороба все ж спіткала. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація