Артишок: як вирощувати та смакувати

Артишок: як вирощувати та смакувати

Pexels

Їдять кошики квітів, що не розкрилися.

Артишок - найфотогенічніший овоч. А ще його називають кращим другом печінки. Рослина на вигляд як квітка, але їстівна. Цей екзотичний для України овоч вже почали вирощувати у промислових масштабах і у нас, щоправда, поки що у мізерних, - про це йшлося в сюжеті ТСН.19:30.

Артишок: як вирощують

Приміром. артишок у аграрія Вадима Дудки цього року вродив добре. Бо культура - не вибаглива. Це ж родич нашого будяка.

Їдять кошики квітів, що не розкрилися. Що молодша квітка, то вона цінніша. Артишок - безвідходне виробництво. Листя - на ліки. Перезрілу квітку - у букет

Але найбільші виробники артишоку в Україні - поки що дачники та городники. У промислових масштабах цю культуру вирощують мало. Проте, на присадибних ділянках вона росте дуже добре.

Пів гектара цьогоріч висадили на Херсонщині, і тридцять соток – на Запоріжжі. А от у світі вирощують півтора мільйона тонн артишоку на рік. Третину - в Італії. І попит там на нього достатньо великий.

Вадим Дудка з артишоком експериментує вже 5 років. З поля продає по два долари за кіло. Щоправда, цьогоріч підвела погода: ділянку на полі - ущент вибило градом. Вцілів будяк лише біля хати. Але загалом цим продуктом аграрій не натішиться. Стійкий до шкідників, легко переносить навіть двотижневе транспортування. Головне - знайти його поціновувачів

Артишок може рости два-три роки, аграрій рекомендує сіяти на рік, а їсти маринованим.

Артишок: ціна

За три плоди слід заплатити півтори сотні гривень. Кілограм - 190 гривень. З них готуватимемо пасту. Верхній шар листя обчищаємо і варимо зо пів години. Їстівна частина рослини - де сама серцевина. Правда, до неї ще треба дістатися.

Артишок: як приготувати

Відварений артишок – без спецій та соусу – має специфічний смак. Аби артишок був смачним, його треба правильно поєднати з іншими продуктами, наприклад, часником та петрушкою. Тому на пательні підсмажуємо часник, петрушку, перець чилі і артишок. Далі туди кидаємо пасту. Усе ретельно перемішуємо і посипаємо пармезаном.

Артишок: поради дієтологів

Дієтологиня Марина Балас артишоки призначає своїм пацієнтам замість ліків. У сезон - тричі на тиждень по 70 грамів за приймання - і про проблеми з травленням, метеоризм, закрепи чи діарею можна забути - каже лікарка. А ще це суперхарч для вечірок.  Артишок знижує цукор, багатий на різні мінерали, але при жовчнокам'яних хворобах - треба бути з ним обережним.

У світі - сто сорок сортів артишоків, сорок з них - їстівні. Аграрії радять відразу саджати ранні, середні та пізні, щоб продовжити сезон низькокалорійної та красивої їжі.

Новини України: екзотичний артишок – що це за овоч, де його можна купити і скільки він коштує

Новини України: екзотичний артишок – що це за овоч, де його можна купити і скільки він коштує

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Наступна публікація