Міністр фінансів Марченко не бачить підстав для дефолту

Міністр фінансів Марченко не бачить підстав для дефолту

Фото: Право на владу

Затримки з виділенням коштів з боку МВФ у 2021 році можливі.

Міністр фінансів Сергій Марченко виключає дефолт України, а також припинення програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це він заявив в ефірі телепрограми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Дефолту не буде. Дефолт - це політичне рішення, а потім тільки економічне. Економічних передумов я не бачу", - сказав Марченко, відповідаючи на запитання, чи можливий дефолт, якщо МВФ не надасть Україні кредитні кошти в 2021 році.

Марченко зазначив, що не розглядає варіанти припинення Україною програми співпраці з МВФ. Утім, міністр визнав, що затримки з виділенням коштів у 2021 році можливі, оскільки МВФ хоче бачити ринок газу та електроенергії в Україні, а також вирішення низки антикорупційних питань.

Нагадаємо, 13 лютого у Міжнародному валютному фонді оголосили, що останні переговори з українською владою були продуктивним, однак так і не заявили про узгодження чергового траншу. У МВФ пояснили, що Україна має продемонструвати більше прогресу у реформах, аби мати можливість укласти угоду про новий транш за 5-мільярдною програмою фінансової допомоги.

За словами постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, переговори передусім були сконцентровані на:

  • посиленні управління у Національному банку України,
  • регуляторних рамках для банківського нагляду,
  • заходах зі зменшення середньострокового фіскального дефіциту,
  • законодавстві з відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судової системи,
  • на політиці в енергетичній сфері.

Люнгман додав, що дискусії щодо цих питань будуть продовжені.

22 лютого президент України Володимир Зеленський заявив про наявність розбіжностей з МВФ у питаннях Вищої ради правосуддя і Конституційного суду.

На початку лютого голова НБУ Кирило Шевченко зазначив, що цього року Україна хоче отримати від МВФ три транші на загальну суму в 2,2 млрд доларів США.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація