Обвал ринку нафти може стати вигідним для України — експерти

Обвал ринку нафти може стати вигідним для України — експерти

Фото: УНІАН

Ми можемо створити стратегічний запас нафти, який Україна зобов’язалася перед Європою створити і ще досі не створила.

День, який увійде в історію світової економіки. Ціни на нафту у світі напередодні сягнули від’ємних значень. Тобто продавці готові були доплачувати покупцям  за те, щоб вони забрали вже викачані обсяги. Через карантин в усьому світі потреба у нафтопродуктах різко знизилася. Країни-експортери нафти домовилися про зниження видобутку. Як Україна збирається скористатися із цієї ситуації і чи вплине це на ціни на бензин — в сюжеті ТСН 19:30.

Мінус 38 доларів за барель. За такою ціною нафту напередодні можна було купити у Сполучених Штатах. Услід за американською донизу покотилася і російська — до мінус 2 доларів за барель. Продавці ладні були доплачувати покупцям: попиту на вже викачану сировину немає, а зупинити видобуток технологічно неможливо.

Чимало з нафтових танкерів стоять без курсу, тобто їх наразі використовують як сховища, але покупця на вантаж немає. Одну із найприбутковіших галузей економіки поклав на лопатки коронавірус.

"Люди менше їздять на автомобілях. Ніхто нікуди не літає. Відтак є надлишок нафти, яку просто нікуди подіти", — вважає аналітик нафтової індустрії Джим Баркхард.

І хоча у вівторок ціни повернулися до позитивних значень, але досі залишаються рекордно низькими і знов можуть піти в мінус, — припускає виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко. На відміну від світу, Україна має вільні сховища обсягом від півмільйона до двох мільйонів тон, їхній стан оперативно перевіряють, і гріх буде не скористатися із такої кон’юнктури на ринку.

"Для того, щоб створити стратегічний запас нафти, який Україна зобов’язалася перед Європою створити і ще досі не створили. Тобто ми створимо цей запас, будемо нафту зберігати, а нам ще й заплатять, що ми її забрали", — вважає Вітренко.

Про плани скупити нафту за демпінговими цінами заявив і президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп.

"Якщо ми можемо купляти її задарма, ми викупимо все. Ще більше мені подобається, коли тобі доплачують за те, аби ти покупав. Але це триватиме недовго, ви ж розумієте. Тому нам треба, аби Конгрес зараз пристав на купівлю нафти або на платне зберігання нафти для великих компаній", — сказав президент США Дональд Трамп.

Чи вплине обвал нафти на ціни на бензин в Україні

Чи вплине обвал нафти на ціни на бензин в Україні

США не лише продають, але й купують нафту за кордоном, бо мають величезний внутрішній ринок. Криза може збанкрутувати їхні дрібні видобувні компанії, але не похитне американську економіку в цілому. На відміну від Росії, чий бюджет тотально залежний від нафтодоларів. Ціна на російську нафту марки URALS уже вдвічі нижча, закладеної в бюджет. І Україна, яка і досі її купувала, має шанс переорієнтуватися на інші ринки, — вважає директор Нафтогазу. Економічний тиск на російську економіку може мати і політичні наслідки.

"Щодо російської нафти, так з одного боку в нас є труба з Росії, і не виникає питань, як ця нафта може потрапити до нас, щодо іншої нафти вони виникають. Але є, як кажу, танкери вже заповнені, вони можуть приходити до нас, вивантажувати свою нафту і потім заповнюватися нафтою в країнах, скажімо, близького сходу", — каже Вітренко.

На українських заправках ціни на пальне вже кілька тижнів реагують на світову та українську кон’юнктуру. За даними консалтингової групи А95, від початку карантину ціна на найпопулярніший бензин знизилася у середньому на 2 гривні 80 копійок. Але щоб утримувати свій бізнес, який вже постраждав від зниження попиту і зростання карантинних витрат, оператори ринку попри все триматимуть ціни на певному рівні, — вважає експерт Сергій Куюн.

"Для того, щоб утримувати бізнес, необхідно заробляти більше на меншій кількості проданих літрів. 6.25.Тобто зараз ми ще бачимо потенціал зниження 2 гривні на літр, але подальше зниження воно залежить від того, на скільки буде протікати карантин", — каже Куюн.

Шторм, який лише розпочинається у світовій економіці, має загальний прогноз: бюджети скорочуватимуться, цілі галузі можуть впасти. Кожна країна триматиметься на плаву власним ресурсом. Найпопулярніші українські експортні товари — зерно та металургія поки що  в ціні.

Кореспондентка ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація