Ми маємо план щодо Донбасу, не пов'язаний з поступками путінському режиму

Ми маємо план щодо Донбасу, не пов'язаний з поступками путінському режиму

Міністр внутрішніх справ розповів своє бачення товарообміну з окупованим Донбасом.

Як довго ще протримається блокада окупованих територій на Донбасі? З якого боку барикад у цьому сенсі міністр внутрішніх справ? Чи варто боятися блокадникам силового розгону? На ці запитання в ексклюзивному інтерв'ю програмі ТСН.Тиждень відповів Арсен Аваков. А заодно зізнався, кому в структурі МВС треба готуватися на вихід.

– Без перебільшення останні тижні лютого є знаковими, тому що це річниця Революції гідності. Так уже склалося, що в принципі, цей час збігається з часом початку вашої роботи на посаді міністра. Це теж третій рік. Як вважаєте, за цей час вдалося змінити це ставлення людей, вдалося провести ті реформи, які так чекали?

– У Міністерстві внутрішніх справ працює близько 300 тисяч осіб. Це – Національна гвардія, прикордонники, поліція, міграційна служба, сервісні центри, ДСНС та інші служби. Тобто для того, щоб розгорнути цю машину в принциповому характері, потрібен час, потрібна стратегія і тактика. І ми це робимо. Десь у нас виходить краще, десь не виходить. Але, вважаю, що ми маємо дуже непогану динаміку, якщо взяти за три роки.

Ми мали пік захоплення і обожнювання патрульною поліцією, яка в якийсь момент досягала 60% рівня довіри. Зараз це опустилося до тверезої повсякденності – 40%. Ми маємо деяке підвищення довіри в загальному в системі поліції, там близько 25%. Але це статистика.

Досвід європейських країн і взагалі розвинених нормальних демократій каже, що там, де поліція буде користуватися довірою більше 50%, тобто більшості населення, там ми будемо мати стійку правоохоронну систему. Я дуже розраховую, що таку систему ми будемо мати в найближчі три-п'ять років. Коли ці молоді хлопці, яких ми набрали зараз за конкурсами, почнуть займати керівні посади, коли наберуться досвіду, коли перестануть розбивати машини, над якими всі так потішаються. І ця ситуація стабілізується, коли ми стабілізуємо законодавство. Але це процес, крок за кроком.

– Ви згадали поліцію. Україна отримала нового керівника Національної поліції. Ви даєте якісь терміни новому керівнику, щоб побачити якісь рішучі зміни?

– Сергій Миколайович Князєв – новий глава Національної поліції, бойовий офіцер, який за ці три буремні роки пройшов достатньо складний шлях. Працював у Київській області, потім – у Донецькій області в пік усіх подій. Був і в Дебальцевому, і вздовж всієї лінії фронту, і у Волновасі, і в Маріуполі. Скрізь. Тобто це людина, яка стоїть на землі дуже твердо, з стійкими принципами, і який робить свою справу. Стратегічно, це забезпечить нам прискорення змін, я в цьому глибоко переконаний.

Зараз, попередньо, можу сказати, що ми маємо досить непогану динаміку. І зі зниження викрадень автомобілів, і зі зниження вуличних злочинів, і щодо інших позицій, у тому числі із розкриття тяжких злочинів – убивств і завданих тяжких тілесних ушкоджень.

Аваков прокоментував ініціативу його відставки і можливість силового розгону блокади Донбасу

Аваков прокоментував ініціативу його відставки і можливість силового розгону блокади Донбасу

– Цей тиждень відзначився низкою таких гучних подій, які викликали широкий резонанс у суспільстві. Мабуть, найперше, це блокада торгівлі з окупованими територіями. Яка ваша оцінка цієї ситуації?

– Я ніколи не приховував своєї позиції в цьому питанні, неодноразово публічно висловлювався і в ці дні в тому числі. Питання необхідності врегулювати взаємовідносини товарообміну з окупованими територіями – це необхідність. Було відповідне рішення РНБО, щоб ми врегулювали це питання і надані відповідні доручення, і постанови Кабінету міністрів довго-довго готуються однією зі служб – Службою безпеки, і ще однієї зі служб Кабінету міністрів. Настільки довго, що в частини суспільства виникають до цього питання і деякі підозри.

Наскільки я знаю, на найближчому засіданні Кабінету міністрів буде винесено проект постанови, який регулює цей товарообмін.

Зараз більшість із цих товарообмінів регулюється спеціальною постановою Антитерористичного центру, що для деяких розумних, так скажімо в лапках, і дуже розумних підприємців є вторинним документом, який можна обходити.

Чи потрібно заборонити товаропотік? Так, я вважаю, що потрібно його заборонити в повному обсязі за винятком, як я кажу, критичного імпорту. Ну, це буквально не імпорт, тому що окупована територія – це все ж українська територія. Але, будемо називати для простоти "критичний імпорт", який стосується тільки енергетичного вугілля, тільки продуктів і напівфабрикатів металургії для того, щоб заводи працювали. У зворотному боці має і може йти обладнання, не обладнання, а запчастини для ремонту шахтного добувного обладнання і шахтних ліфтів і, можливо, кріпильний матеріал. Тут я не великий фахівець. Ось ці чотири-п'ять позицій, які ми повинні вирішити. Все інше має бути заборонено. Це моя думка, як повинно бути.

Але тільки це не можна робити через матроса Железняка, який при цьому ще й робить собі політичну кар'єру. Я це не сприймаю ні в якому разі.

Ні поліція, ні Національна гвардія, ніхто з силових відомств не виходив з того, що ми хочемо розігнати це силовим шляхом.

Я хочу, щоб усі розібралися в тому, що відбувається реально, і кожен зробив свою роботу. Уряд прийняв відповідне рішення – дуже чітке законодавче регулювання. Експерти, журналісти це показали, прокоментували, покритикували. І після цього все починає працювати далі. Контрабандисти "йдуть у сад". Ті, хто, так би мовити, гралися на цих схемах, "йдуть у сад". Великі підприємства, які платять податки, працюють, використовуючи механізм "критичного імпорту", про який я розповів. І це тоді працює.

– Питання блокади дуже тісно йшло з іншим питанням – повернення українських територій. Як швидко українські території можна повернути, як це потрібно робити? І все-таки це потрібно робити силою, законодавством чи дипломатією?

– Я вважаю, що ми перебуваємо в такому проміжку часу, коли це питання можна вирішити, вирішити швидко і дипломатичним шляхом. Не військовим шляхом. Нова адміністрація США, готуються вибори у Франції і в Німеччині – такий досить сумний перехідний період. І тому наші опоненти в Російській Федерації, путінський режим, по суті, намагаються цю ситуацію використовувати. Але це також і вікно можливостей для нас. Тому активізувалися різні плани. У тому числі плани, які інспіровані різними країнами і людьми. План Артеменка, який я називаю "планом Артеменка-Льовочкіна" – Льовочкіна, який є одним із архітекторів розгону Майдану, який тепер сів до Верховної Ради і сидить там замість того, щоб сидіти на лаві підсудних, обклавшись своїми юристами і захищаючись від усіх формальних об'єднань. Ну, ти був главою адміністрації Януковича, яка довела країну до цієї ситуації, і ти будеш нам розповідати про мирний план через свого фігляра-маніпулятора Артеменка?! Це неприпустимі речі.

Я знайомий з реальними планами наших дипломатів, які працюють над цією ситуацією. Я, в тому числі, як практик, який занадто багато часу провів у зоні АТО і розумію, що там відбувається, теж беру в цьому участь. Ми маємо абсолютно конкретний план щодо Донбасу, який у разі, якщо воля путінського режиму до реального врегулювання все-таки матиме місце під натиском Заходу, ми маємо план, який буде реалізовуватися. Він абсолютно не пов'язаний ні з найменшими поступками путінському режиму.

– Періодично в парламенті виникають ініціативи за вашу відставку. Не секрет, що і на цьому тижні це питання піднялося і успішно провалилося. Хотілось би вас запитати, власне, як ставитеся до цього?

– Я не скеля і не бетонна стіна. Я це, звичайно, сприймаю і на мене це впливає. Але! Я дуже ясно розумів, куди йшов, і я не "кисейная барышня" (їдко-іронічна характеристика жіночого типу, вихованої старою дворянською культурою) і чітко уявляю собі, що повинен робити міністр внутрішніх справ у країні, що воює. І при цьому я наступаю на багато, багато ніг і розштовхую багато жирних дуп. І це багатьом не подобається і вони намагаються відповідати.

Наша система так влаштована, що іноді в них виходить і скласти точку зору, і провести хорошу пропагандистську кампанію. Але для мене важливо бути чесним перед собою і перед тими, хто реально бачить результат. Зробити реформу поліції незворотною, до кінця сформувати в повному обсязі Національну гвардію, яку ми створили в 2014 році тощо. Реформувати повністю, наприклад, Державну службу з питань надзвичайних ситуацій. Найближчим часом ми оголосимо про повне скорочення і знищення такого поняття, як пожежна інспекція. Коли до вас буде приходити пожежний інспектор, не додому, а у ваш маленький кіоск або мале підприємство, буде приходити і говорити, як зазвичай вони просять відповідні гроші... Коли замість старих МРЕВ у нас з'являються нові сервісні центри – ось це те, що дає мені компенсацію за все цього негативу і лайна, яке йде в бік тих людей, які змушені робити якісь непопулярні та жорсткі речі. І таких людей у нас в країні не так багато і їх треба берегти. Я не про себе – я впораюсь. 

Спілкувався Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація