Бранець Кремля Сенцов оголосив безстрокове голодування

Бранець Кремля Сенцов оголосив безстрокове голодування

Фото: Reuters

Українець вимагає від російської влади звільнити усіх політв’язнів, які перебувають на території РФ.

Український режисер Олег Сенцов, який незаконно відбуває 20-річне покарання у в’язниці Росії за звинуваченням у тероризмі, оголосив безстрокове голодування.

Про це він повідомив у своїй записці, яку він передав через адвоката Дмитра Дінзе.

"Я, Сенцов Олег, громадянин України, який незаконно засуджений російським судом і перебуваю в колонії міста Лабитнангі, оголошую безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", - написав українець російською мовою.

Завершив Сенцов послання українською фразою: "Разом та до кінця. Слава Україні!"

Фото: МедиаЗона

Як розповів адвокат, українець готувався до голодування близько півтора місяця, пише "Медиазона".

"Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду і їв мінімальну кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки", - сказав він.

Також Дінзе уточнив, що Сенцов написав заяву про голодування на ім'я начальника колонії "Білий ведмідь", безпосередньо до установи вимог чи претензій українець не має.

"У колонії його вмовляли припинити голодування, приїжджали представники Ради з прав людини при ФСВП. Він заявив у відповідь, що голодування буде йти до переможного кінця: або він загине, або його вимоги почнуть виконуватися. Про власне звільнення він не вимагав. Йдеться винятково про звільнення політв'язнів", - пояснив адвокат.

За його словами, після початку голодування Сенцова перевели до ізольованої камери, де стан його здоров'я контролює медик, нині чоловік перебуває у стабільному стані.

Водночас Дінзе наголосив, що співробітники ФСВП у відповідь на голодування ув’язнених часто відправляють їх на психолого-психіатричну експертизу, де людей визнають неосудними, щоб застосовувати заходи насильницького медикаментозного лікування і годування.

Окремо він зауважив, що в матеріалах справи Сенцова вже є результати психолого-психіатричної експертизи, яка визнала режисера повністю осудним.

Своєю чергою журналіст "Новой газеты" Антон Наумлюк написав на своїй сторінці у Facebook, що Сенцов готовий померти, щоб викликати резонанс напередодні ЧС-2018 у Росії для звільнення політв’язнів Кремля.

"Якщо я помру перед чемпіонатом або під час, буде резонанс на користь інших політв'язнів", - сказав український режисер.

Олег Сенцов Олег Сенцов объявил бессрочную голодовку, единственным требованием которой он назвал освобождение 64...

Опубликовано Anton Naumlyuk 16 мая 2018 г.

Нагадаємо, 25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.

Нещодавно сестра українця повідомила, що стан здоров’я Сенцова погіршується.

"Прийшов лист від Олега. Передає всім привіт і запевняє, що у нього все нормально. Хоча при цьому пише, що у нього кришаться зуби і випадає волосся. Зазначає, що там здоров'я втрачається повільно, але безповоротно", - писала Наталія Каплан.

Повʼязані теми:

Наступна публікація