Сенцова та Сущенка готують до обміну на кримських зрадників

Сенцова та Сущенка готують до обміну на кримських зрадників

Фото: Reuters

Обмін можливий лише у разі засудження і помилування усіх в'язнів.

Українських політичних в'язнів у Росії Романа Сущенка та Олега Сенцова можуть обміняти на дезертирів із Криму Олександра Баранова та Максима Одинцова.

Про це повідомив в ефірі NewsOne уповноважений Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига, передає "УП".

"Є такі громадяни - Одинцов і Баранов, які вже отримали вироки. Тут питання: чи будуть вони їх оскаржувати. Інша інформація про те, що справу Сущенка вже передали до суду. Фактично я в цьому бачу досить активну підготовку до обміну Баранова й Одинцова на Сущенка та Сенцова", - каже Чаплига.

Зазначається, що обмін можливий лише у разі засудження Сущенка, а потім помилування його і засудженого Сенцова, після якого можливо буде провести процедуру обміну.

Відомо, що Баранова та Одинцова засуджено до 13 та 14 років позбавлення волі за державну зраду та дезертирство, відображені у переход на сторону армії РФ у Криму під час окупації.

Нагадаємо, наприкінці грудня стало відомо, що Росія не вважає утримуваних у своїх в'язницях українців, серед яких Роман Сущенко, Олег Сенцов, Станіслав Клих, полоненими. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. 

30 вересня 2016 року, Романа Сущенка заарештували у Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто звинувачення в "шпигунстві". 

ФСБ вважає українця співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Російські силовики стверджують, що Сущенко "цілеспрямовано збирав відомості, які є державною таємницею, про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ".  Журналіст відкидає усі звинувачення. Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити незаконне утримання українського журналіста та забезпечити його безперешкодне повернення в Україну. 

25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація