Супрун розповіла, як не отруїтися чадним газом

Супрун розповіла, як не отруїтися чадним газом

Супрун розповіла, як не отруїтися чадним газом

Отруєння чадним газом / Фото: https://prykarpattya.org/news/33523

Чадний газ не можна побачити чи відчути його запах.

Здавалось би, небезпека для здоров’я та життя може очікувати в багатьох місцях, але не у власній домівці. Натомість щодня отримуємо повідомлення про отруєння чадним газом людей, які перебували вдома. Була погано почищена конфорка чи димохід, вмикали газ, щоби зігрітися, не провітрювали приміщення. Дуже прості речі, які, на жаль, заведено ігнорувати.

Про це у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Зібрали важливі поради, які допоможуть захистити себе та близьких

Чадний газ утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Якщо в приміщенні немає нормального доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція чи несправне обладнання — в ньому може накопичуватись чадний газ.

Чадний газ не можна побачити чи відчути його запах. Тому визначити, яка концентрація в приміщенні — неможливо без спеціальних приладів.

Потрапляючи в організм під час дихання, газ проникає з легенів в кровоносну систему, де з'єднується з гемоглобіном. Внаслідок цього кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень тканинам, а організм швидко починає відчувати його недостатність.

Здавалось би, небезпека для здоров’я та життя може очікувати в багатьох місцях, але не у власній домівці. Натомість...

Опубліковано Уляна Супрун Четвер, 13 грудня 2018 р.

Що довше відбувається вдихання газу, то серйозніші симптоми можуть виникнути. Це також залежить від концентрації газу в повітрі. Навіть в невеликих концентраціях протягом тривалого часу, вдихання газу може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Симптоми отруєння чадним газом не завжди очевидні, особливо при його низькій концентрації. Вони можуть бути схожі на грип чи харчове отруєння. Але, на відміну від грипу, отруєння чадним газом не викликає підвищення температури.

Найбільш поширений симптом— головний біль. Також людина може відчувати запаморочення та втому, утруднене дихання, задишку, сухий кашель, нудоту та блювоту.

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести до появи неврологічних симптомів — проблем з мисленням та концентрацією чи появи емоційних змін у поведінці, до прикладу, людина стає роздратованою, схильна приймати імпульсивні та нераціональні рішення.

Більш серйозні симптоми — втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості. Це може статися всього протягом двох(!) годин, якщо у повітрі буде велика концентрація чадного газу.

Якщо ви відчуваєте ці симптоми і підозрюєте, що причиною може бути чадний газ, перш за все — вимкніть усі прилади, крім електричних та відкрийте вікна, щоби впустити в приміщення повітря. Якщо погано почуваєтесь — зверніться до лікаря!

А щоби цьому запобігти:

Для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення
Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність 
Не залишайте працюючі газові прилади без нагляду
В помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині
Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні
Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади

Отруєння чадним газом небезпечне для всіх, втім маленькі діти, вагітні жінки та люди з хронічними хворобами серця чи органів дихання — найбільш вразливі. Зокрема, домашні тварини часто першими проявляють ознаки отруєння чадним газом.

Будьте уважними та не нехтуйте своєю безпекою!

Двоє маленьких дітей задихнулися чадним газом на Прикарпатті

Двоє маленьких дітей задихнулися чадним газом на Прикарпатті

Нагадаємо, що раніше в Івано-Франківську від чадного газу померла родина з шести людей

Повʼязані теми:

Наступна публікація