Фахівці очікують збільшення кількості пацієнтів лікарень у зв'язку з різкою зміною раціону після Великого посту.
У православних і греко-католиків України почався останній тиждень Великого посту, а дієтологи вже розмірковують над раціоном християн після Великодня. У перші дні після посту людям радять їсти маленькими порціями і в міру, інакше лікарняні реанімації не зможуть прийняти усіх хворих від переїдання, йдеться в сюжеті ТСН.
Страсний тиждень є найсуворішим – у ньому безпосередньо християни співпереживають останнім земним дням Ісуса Христа. В цей час за традицією східної церкви належить їсти винятково рослинні продукти, бажано навіть сирі: квашені овочі, горіхи, фрукти.
Найсуворіший піст – у Велику п'ятницю, коли згадується про смерть Христа. Тоді священики рекомендують максимально суворий піст – аж до повного утримання від їжі.
Натомість опісля свята Воскресіння всі харчові табу знімаються та віряни можуть споживати не лише рибу, але й м'ясо та молочні продукти. Гастроентерологи вже готуються приймати в лікарнях лавину недужих із загостренням після надмірного великоднього застілля.
"Це великий стрес: людина найлась все, що на столі у великій кількості. Можна сказати, це така обжирайлівка – і ковбаси, і шинку, і крашанки, і салати, приправлені майонезом", - пояснює дієтолог Олександра Скиталінська.
Священики та лікарі радять виходити з посту помірковано. Дієтологи вказують, що в перші дні після Великодня найдоречнішим буде таке меню: 1 яйце, до 200 грамів нежирного м'яса, 250 грамів паски, якнайбільше зелені і геть трішечки алкоголю.