Як укоренити троянду з букета, з гілки, обрізаної з куща

Як укоренити троянду з букета, з гілки, обрізаної з куща

Розмноження троянди

Нарізаними гілками (живцями) з букета чи гілками після обрізання кущів можна розмножувати троянди влітку, восени та навесні. Обрізання кущів проводять після першої хвилі цвітіння, зазвичай у липні. Якщо посадити гілки в цей час, молоді рослини матимуть достатньо часу для укорінення. Розповідаємо, як укоренити троянду з гілки букета чи з живця після обрізання рослини - в матеріалі ТСН.ua.

Найкращий час для розмноження троянд зеленими живцями – червень-липень, перед і під час цвітіння.

Які потрібно зрізати гілки (живці) для садіння

З букета потрібно нарізати гілки троянд довжиною 20 см та прибрати листя, залишивши по два-три верхні листки. Якщо зрізати з куща, то потрібно брати гілочку, що виросла цього року, з бруньками.

Нарізають живці гострим інструментом, зрізи повинні бути рівними та гладкими. Знизу роблять косий зріз між брунькою і шипом, відстань від бруньки до зрізу - 1 см, верх можна обрізати прямо або під кутом 45 градусів – на укорінення це не впливає.

Як висадити живці у ґрунт та доглядати за ними

Живці висаджують на відстані 15-10 см один від одного, заглиблюючи у ґрунт першу нижню бруньку приблизно на 2-2,5 см. Кожну висаджену гілку накривають пакетом або банкою. Можна встановити загальне покриття з плівки, зробити невелику теплицю.

Протягом літа грядку з гілками троянд підтримують у вологому стані, але занадто вологий ґрунт може спричинити загнивання. В разі дотримання всіх умов живці більшості сортів троянд укорінюються на 70-90%, а у плетистих троянд відсоток укорінення доходить до 100%. 

Банки не знімаються з кущів до весни, влітку і восени проводять щоденні короткочасні провітрювання. Взимку всю грядку з банками вкривають листям, снігом, плівками. Навесні починають привчати троянди до свіжого повітря, банки забирають з рослин у травні, коли мине загроза заморозків.

Інші способи укорінення троянд

Можна укорінювати гілку троянд в склянці з водою. Води не треба наливати багато, не більше 2-3 см. Склянку ставлять у світле місце, але сонячні промені не повинні потрапляти на рослини. Після появи коренів живці пересаджують у землю. У воді троянди укорінюються за кілька тижнів. 

Можна укорінювати живці троянд в горщиках з легким ґрунтом. Горщики з живцями тримають у парниках, вкопуючи наполовину. Взимку їх найкраще зберігати в сухому провітрюваному підвалі з температурою повітря 1-3°C і вологістю 65-70%. 

Можна прикопати саджанці в пісок. Цікавий спосіб укорінення гілок у пляшці з піском. Для цього потрібно взяти пляшку об’ємом 5 л, зробити отвори у ній на дні. Зробити їх може допомогти розпечений цвях. Насипати у пляшку пісок та вставити зрізані гілки троянд у горловину пляшки. Можна декілька гілок зразу. Потім гарно зволожити пісок водою та закрити кришкою. Розмістити пляшку у світлому та теплому місці. Прямі сонячні промені не повинні світити на пляшку. Коли волога випарується, знову полийте гілки. Вже за десять діб на гілках з'являться листочки. Через 30 днів, може трохи пізніше, повинно з'явитися коріння. Якщо воно з'явилося, висадіть пагони троянд у ґрунт.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація