Пісний борщ Полісся

Цей рецепт заслуговує на увагу, бо він дуже насичений за смаком та кольором, а ще надзвичайно ароматний.

А чи знаєте ви, що в далекі часи всі українці були практично вегетаріанцями, бо м’яса було досить мало і домашніх свиней кололи лише на свята декілька разів на рік. Тому всі страви були пісними, хіба що зрідка приправлялись смальцем або салом з часником.

Цей варіант борщу я знайшов у одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один старий. І знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу. Бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний, що можна зійти з розуму. Отож цей борщ неодмінно буде вам до смаку.

Час підготовки — 15 хвилин.

Час приготування — 1 година.

Інгредієнти:

  • вода — 2 л;
  • буряк — 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • картопля — 3-4 шт.;
  • болгарський перець — ½ шт.;
  • морква — ½ шт.;
  • квашена капуста (із розсолом) — 200 г;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • мед — 1-2 ст. л.;
  • сіль та перець за смаком.

Приготування:

1. Приготуйте бульйон на буряках. Але насправді це просто відвар. Для цього потрібно почистити буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додайте у відвар ½ цибулини і продовжуйте готувати далі.

2. Картоплю наріжте дрібними кубиками і відправте до бурякового бульйону.

3. Приготуйте засмажку. Для цього болгарський перець і другу половину цибулини наріжте кубиком і припустіть на пательні з невеликою кількістю рослинної олії до м'якості протягом 3-5 хвилин. Додайте томатну пасту і протушкуйте ще 2-3 хвилини.

4. Тепер дістаньте з бульйону буряк, дайте йому трохи охолонути і наріжте довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте обережно, щоб не обпектися. Поверніть нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправте засмажку.

5. Якщо всі овочі готові, то додайте до борщу квашену капусту з розсолом. Проваріть 3 хвилини і скуштуйте. Тепер прийшов час довести смак сіллю, перцем та медом.

6. Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити до духовки з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна одразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку він набере тільки на наступний день! Народна мудрість.

Готувати — це просто!

Більше рецептів на klopotenko.com, а також в ефірі Cніданку з 1+1 і Сніданок. Вихідний

Залиште свій коментар

Вибір редакції